U petak, 08. novembra 2013. godine, je u Kelnu održano zasjedanje direktora članica "PRO  EUROPE-a", krovne organizacije europskih sistema reciklaže i upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom koji su prepoznatljivi po korištenju zaštitnog znaka "Green Dot" ("Zelena tačka").

Ekopak, kao ovlašteni operater sistema, je aplicirao za dobijanje licence za pravo korištenja "Zelene tačke", te je na održanom zasjedanju direktora "PRO EUROPE-a" konstatovano da je ispunio visoke zahtjeve i prisutni članovi su jednoglasno potvrdili prijem Ekopaka u članstvo. Na taj način, Bosna i Hercegovina je postala 32. zemlja članica  "PRO EUROPE-a", što je našu zemlju u ovom segmentu približilo ostatku Europe.

Zvanično potpisivanje ugovora između "PRO EUROPE-a" i Ekopaka biće uskoro obavljeno u Sarajevu.

Sistemi "Zelene tačke" su postali međunarodno priznati i prepoznatljivi modeli koji uspješno implementiraju "princip odgovornosti proizvođača" u ime ambalažnih kompanija. Kad vidite znak "Zelene tačke" na proizvodu, to znači da je za to pakovanje plaćena naknada ovlaštenom operateru sistema, koji je uspostavljen prema principima koje definiše EU Direktiva 94/62 o ambalaži i ambalažnom otpadu, i nacionalno zakonodavstvo iz ove oblasti. Ova informacija je svakako bitna i za potrošače koji kupuju proizvod u ambalaži, jer govori o proizvođaču, njegovom ispunjavanju zakonskih obaveza i društvenoj odgovornosti.

Znak "Zelene tačke" je međunarodno priznati i zaštićeni znak. Ekopak će svojim članstvom u "PRO EUROPE-u" omogućiti svim svojim klijentima korištenje znaka "Zelene tačke" na njihovim proizvodima. Istovremeno, Ekopak ovom prilikom poziva sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce koji na svojim proizvodima imaju znak "Zelena tačka", a još uvijek nisu ušli u sistem Ekopaka, da to učine, jer je Ekopak od danas ovlašten za zaštitu ovog znaka na tržištu Bosne i Hercegovine.

Više o organizaciji “PRO-EUROPE” možete naći na: http://www.pro-e.org/