Zelena tačka

Početna | Zelena tačka

Zelena tačka je međunarodno zaštićeni znak kojim se označava ambalaža proizvoda. To je simbol koji pokazuje da je kompanija koja ga koristi uključena u sistem reciklaže ambalažnog otpada. Pokazatelj je društvene odgovornosti kompanija koje finansijski doprinose uspostavi i razvoju efikasnog, transparentnog i održivog sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.

 
ČINJENICE

ZELENA TAČKA
ČINJENICE I BROJEVI

  • Znak Zelene tačke je najviše korišteni međunarodno zaštićeni znak u svijetu, zaštićen u više od 170 zemalja
  • Više od 170.000 kompanija označava svoje proizvode znakom Zelena tačke
  • Više od 400 milijardi ambalažnih jedinica se godišnje označi znakom Zelena tačka
  • Više od 300 miliona građana ima pristup odvojenom odlaganju ambalažnog otpada koji se finansira od strane članica PRO EUROPE-a, tj. operatera sistema kao što je i Ekopak
 

Zelena tačka kao sistem reciklaže ambalažnog otpada počeo se primjenjivati osamdesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj. Sistem je ubrzo postao popularan, te se proširio velikim dijelom Evrope, pa i šire. S obzirom na stečenu popularnost, vlasnik znaka Zelena tačka – njemački operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom D.S.D. – Duales System Deutschland AG je upravljanje i koordinaciju upotrebe Znaka izvan Njemačke prepustio krovnoj evropskoj organizaciji PRO-EUROPE iz Brisela. PRO-EUROPE od tada dodijeljuje licence na sistem i upotrebu Znaka za evropske države i šire (npr. Green Dot America, Canada and Mexico).

Ispunjavanjem visokih standarda poslovanja i kriterija koje je propisao PRO EUROPE, Ekopak je od decembra 2013. godine postao punopravan član ove prestižne evropske organizacije čije je sjedište u Briselu i ekskluzivni davatelj prava na korištenje znaka Zelena tačka na tržištu Bosne i Hercegovine.

Više o Zelenoj tački u Bosni i Hercegovini možete pročitati na: www.zelenatačka.ba

Ekopak d.o.o koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i pružio bolje korisničko iskustvo. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u Vašem web pregledniku.