Propisi

Početna | Propisi

Propisi

U procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU, naša zemlja se opredjelila da uskladi svoje zakonodavstvo sa Acquis Communitaire, tj. pravnim tekovinama Evropske unije. Usklađivanje  zakonskih obaveza se vrši u svim segmentima, uključujući i segment zaštite okoliša.

Direktive i zakoni EU, a prije svega Direktiva 94/62/EC o ambalaži i ambalažnom otpadu, postavljaju princip „produžene odgovornosti proizvođača“,  tj obavezu pred sve subjekte u životnom lancu ambalaže od proizvođača ambalaže, punioca (proizvođača gotovog proizvoda), preko uvoznika, distributera do trgovaca, da recikliraju i iskoriste ambalažni otpad koji nastaje na tržištu nakon konzumiranja njihovih proizvoda i to u procentima koje određuje država, dok se ne postignu ciljevi iz EU Direktive.

Mogućnost da ambalažna privreda, tj. zakonski obveznici: proizvođači ambalaže, punioci, uvoznici, distributeri i trgovci, osnuju svog operatera sistema preko kojeg ispunjavaju zakonske obaveze, je dobra praksa preuzeta iz evropskih zemalja, koja se pokazala najefikasnijom i najracionalnijom.

Sedam vodećih kompanija iz različitih ambalažnih branši iz cijele Bosne i Hercegovine je osnovalo Ekopak d.o.o. u skladu sa principom „produžene odgovornosti proizvođača“ koji je inkorporiran i u Pravilnik o upravljanju o ambalažom i ambalažnim otpadom Federacije BiH, Službene novine F BiH broj 88/11, od 28.12.2011. godine.

Propisi

PREUZMITE VAŽEĆE PROPISE

Ekopak d.o.o koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i pružio bolje korisničko iskustvo. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u Vašem web pregledniku.