U srijedu, 10. oktobra 2012. godine, g-đa Sinha Kurbegović, ministrica građenja, prostornog uređenja i zaštite okoline Unsko-Sanskog kantona sa saradnicama je posjetila kancelarije Ekopaka, te se upoznala sa aktivnostima Ekopaka i planovima za 2012. godinu.

U razgovoru, g-đa Amela Hrbat, direktorica Ekopaka, i ministrica Kurbegović su zaključile da samo dvosmjerna komunikacija i partnerski odnos između privrede i resornih ministarstava može dati dobre rezultate u svakom segmentu poslovanja, pa i u segmentu uspostave sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

Dogovoreno je da se u organizaciji ministarstva u što skorije vrijeme organizuje sastanak sa svim privrednicima, obveznicima sistema iz Unsko Sanskog Kantona, na kojem bi se prezentirale zakonske obaveze koje proizilaze iz Pravilnika i način njihovog ispunjavanja preko Ekopaka, prvog ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH.

Također, je bilo riječi o budućoj saradnji Ministarstva i Ekopaka u pokretanju zajedničkog pilot projekta odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada na području Unsko-Sanskog kantona.