Novi Travnik, 09.04.2018. – U sklopu projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“, koji u ovom i narednom mjesecu u osnovnim školama implementiraju Općina Novi Travnik, JKP Vilenica Čistoća i Ekopak, počele su i posebne interaktivne radionice za djecu iz vrtića.

U protekloj sedmici mališani iz JU Gradski vrtić, JU Dječiji vrtić Vitez, „Anđeli“, „Obdanište Sultan Fatih“ su kroz niz interaktivnih igara imali priliku da nauče šta je reciklaža i na koji način se reciklira ambalažni otpad. Prikazana je i lutkarska predstava,  te su se mališani kroz interakciju sa Pčelicom Majom upoznali sa značajem i načinom pravilnog odlaganja ambalažnog otpada. Druženje je upotpunjeno i sa neizostavnom maskotom Zekopak, koja je animirala mališane plesom i igrom.

Cilj provođenja edukacija je podizanje javne svijesti među najmlađom populacijom, koja će u skladu sa evropskim praksama, dalje educirati svoje roditelje kako ispravno postupati sa otpadom, kako bi se povećale količine ambalažnog otpada koje se prikupljaju u ovoj općini.

Općina Novi Travnik je jedna od općina sa kojom Ekopak sarađuje na unapređenju sistema odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada.

Završna manifestacija je planirana za 5. Juni – Svjetski Dan zaštite okoliša kada će biti proglašeni najbolji, kojima će biti dodjeljene i simbolične nagrade.