Sarajevo, 25.09.2015. - Ove godine međunarodna manifestacija „Noć istraživača“ obilježava 10 godina, a nastala je s ciljem promocije naučnih istraživanja, podsticanja mladih da razmišljaju o karijeri istraživača, kao i podizanja svijesti šire javnosti o uticaju raznih naučnih istraživanja na svakodnevni život.

Manifestacija je održana u Banjoj Luci, Sarajevu, Bijeljini i Mostaru pod sloganom „Započni lančanu reakciju!” što predstavlja kampanju sa fokusom da se kroz nauku započne lančana reakcija pozitivnih promjena u društvu, demonstrirajući model uticaja inovacija na preduzetništvo.

Ekopak je na „Noći istraživača“ promovisao zaštitu okoliša i mogućnosti reciklaže i iskorištenja ambalažnog otpada. Tokom pripremnih aktivnosti održane su kreativne radionice na kojima su djeca koristila maštu i od ambalaže društveno odgovornih kompanija iz sistema Ekopaka izrađivala različite predmete, kako bi im dali novu vrijednost i pokazali da iskorištena ambalaža ne mora biti odbačena, već da se može upotrijebiti u različite svrhe i na različite načine. Radovi su izloženi u "Noći istraživača" na izložbi u Historijskom muzeju, u galeriji možete pogledati kako su izgledala kreativna rješenja.