Ekipa N1 televizije posjetila je Ekopak, gdje smo razgovarali o dosadašnjim postignućima Ekopaka u prikupljanju i reciklaži ambalažnog otpada, kao i o važnosti sistema proširene odgovornosti proizvođača (POP), modela koji već decenijama uspješno funkcioniše u Evropskoj uniji.

„Sistem proširene odgovornosti proizvođača, koji se uspješno primjenjuje širom EU, omogućava da proizvođači preuzmu odgovornost za upravljanje ambalažnim otpadom koji nastaje nakon što njihovi proizvodi budu konzumirani. Za Bosnu i Hercegovinu, usvajanje ovakvog sistema u oba entitetska ministarstva okoliša nije samo logičan korak naprijed, već i ključno rješenje za razvoj održivog sistema. Evropska iskustva su neprocjenjiva, dok bi svi drugi pristupi mogli dovesti do nepotrebnih eksperimenata koji bi prouzrokovali troškove i ništa novo ne bi donijeli”, a Ekopak kroz članstvo u krovnim evropskim organizacijama za ambalažu – Pro Europeu I EXPRA-i ima pristup tim iskustvima, izjavila je direktorica Amela Hrbat za N1.

 Ekopak već 13 godina radi na unapređenju sistema za reciklažu u Federaciji BiH, kroz postavljanje infrastrukture i podizanje svijesti građana o važnosti okolišno odgovornog ponašanja. Poseban fokus stavljen je na edukaciju najmlađih. Kroz brojne događaje i programe za djecu, Ekopak aktivno radi na stvaranju generacija koje razumiju i poštuju principe održivosti i reciklaže, istaknuto je.

 Kroz ove aktivnosti, Ekopak pokazuje svoju predanost okolišnoj misiji i potvrđuje svoju poziciju jednog od ključnog aktera u oblasti reciklaže ambalažnog otpada u BiH.