Danas je u prostorijama Ekopaka potpisan ugovor o uključivanju Javnog preduzeća Komunalno Mostar u sistem Ekopaka. Ugovor su potpisali direktor JP Komunalno Mostar Đani Rahimić i direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Potpisivanjem ovog ugovora, Grad Mostar započinje sa uspostavom sistema odvojenog odlaganja ambalažnog otpada, koji će se prikupljati u posebne kontejnere postavljene širom grada. JP Komunalno Mostar preuzet će odgovornost za pražnjenje kontejnera i pripremu ambalažnog otpada za reciklažu, dok će Ekopak osigurati da sav prikupljeni otpad završi u procesu reciklaže.

 "Zadovoljni smo što se JP Komunalno Mostar pridružuje našem sistemu i spremni smo pružiti svu potrebnu podršku kako bi se u Mostaru uspješno uspostavio sistem odvojenog odlaganja ambalažnog otpada, s ciljem njegove reciklaže", izjavila je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

 Ovo partnerstvo predstavlja važan korak ka smanjenju količine komunalnog otpada koji se odlaže na deponiji Uborak, čime se direktno doprinosi očuvanju deponijskog prostora i nepotrebnog gomilanja materijala koji se mogu iskoristiti. Pored toga, kroz reciklažu ambalažnog otpada štede se prirodni resursi. Na primjer, umjesto sječe stabala za proizvodnju papira, koristiće se reciklirani papir, što predstavlja značajan doprinos zaštiti okoliša.

JP Komunalno Mostar je petnaesto komunalno preduzeće iz Federacije Bosne i Hercegovine koje je postalo dio sistema Ekopaka, a zajednički cilj ovih aktivnosti je povećanje količina ambalažnog otpada koji se izdvaja iz komunalnog otpada i usmjerava na reciklažu.