Danas je u prostorijama Ekopaka potpisan ugovor o nabavci vozila za prijevoz ambalažnog otpada u Općini Novi Travnik. Ugovor su potpisale direktorica JKP-a Vilenica-Čistoća, Svjetlana Tokalić, i direktorica Ekopaka, Amela Hrbat.

Ova investicija predstavlja još jedan korak ka unapređenju sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u Općini, čime se značajno doprinosi očuvanju okoliša.

Nabavku vozila sufinansiraju Općina Novi Travnik, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK-a, Ekopak, te JKP Vilenica-Čistoća. Ova inicijativa predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje između Ekopaka i JKP-a Vilenica-Čistoća, koji od 2014. godine zajedno rade na uspostavi i razvoju sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Općini Novi Travnik.

Od početka saradnje, značajne količine ambalažnog otpada iz ove općine su prikupljene i poslane na reciklažu, čime su reducirane količine komunalnog miješanog otpada koje se odlaže na deponiju Mošćanica. Ovom nabavkom vozila, očekuje se daljnje unapređenje efikasnosti prikupljanja i povećanje količina otpada koje će kroz sistem Ekopaka biti predate na reciklažu.

Ekopak i JKP Vilenica-Čistoća Novi Travnik ostaju posvećeni zajedničkom cilju – smanjenju opterećenja deponija, očuvanju prirodnih resursa i izgradnji održivog sistema upravljanja otpadom za bolje sutra.