Tokom Sarajevo Film Festivala, Ekopak je organizirao eko-patrole koje su izazvale veliko zanimanje među posjetiteljima centra Sarajeva.

Ove patrole imale su dvostruku ulogu: prikupljanje ambalažnog otpada od posjetitelja i edukacija građana o važnosti reciklaže.

Eko-patrole, opremljene specijalnim kontejnerima za ambalažni otpad, su se kretale kroz gradske ulice, a prolaznici su im s oduševljenjem prilazili, predajući otpad i postavljajući pitanja o reciklaži i njenoj važnosti za očuvanje okoliša.

"Sav prikupljeni ambalažni otpad eko-patrole su odlagale u odgovarajuće kontejnere, odakle je dalje transportovan na reciklažu," izjavili su iz Ekopaka, ističući da je ovakva inicijativa ključna za podizanje svijesti o odgovornom upravljanju otpadom.

Ova aktivnost, osim što je doprinijela čistoći festivala, imala je značajan edukativni učinak, te je još jednom pokazala važnost zajedničkih napora u očuvanju okoliša. Ekopak nastavlja sa sličnim aktivnostima, sa ciljem stvaranja održivijih zajednica i promocije reciklaže u Bosni i Hercegovini.