Dana 19. i 20. oktobra održana je medjunarodna konferencija o održivom razvoju "Izgradimo održivu BiH" (ESG BiH) u organizaciji gospodina Tomislava Lukića, savjetnika ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Cilj konferencije bio je razmjena iskustva i dobrih praksi, ali i izazova, u Bosni i Hercegovini i zemljama regije po pitanju uspostavljanja održivog razvoja, cirkularne ekonomije i upravljanja otpadom.

Konferencija je okupila brojne stručnjake iz različitih sektora iz cijele regije kako bi zajedno raspravljali o ključnim pitanjima održivosti.

Prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje otpadom u BiH Ekopak podržao je organizaciju konferencije i aktivno sudjelovao u predstavljanju svog desetogodišnjeg uspješnog rada u upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BiH.

Jedna od značajnih trenutaka konferencije bila je panel diskusija o stanju upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH, na kojoj je direktorica Ekopaka Amela Hrbat, zajedno s ostalim stručnjacima, podijelila svoje znanje i iskustvo o ovoj temi.

Muharem Veladžić i JKP-a Komrad Bihać je prezentirao primjer dobre saradnje javnog komunalnog preduzeća sa operaterom sistema Ekopak i postignuća koja su rezultirala tom saradnjom.

Konferencija "Izgradimo odrzivu BiH" predstavljala je izvanrednu priliku za stručnjake iz različitih sektora da razmjene iskustva i ideje te zajedno rade na izgradnji održive budućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Ova konferencija je dodatno potvrdila važnost održivog razvoja, cirkularne ekonomije i učinkovitog upravljanja otpadom za budućnost zemlje.