U periodu od 13. do 14. oktobra 2023, Udruženje operatera sistema u Federaciji BiH bilo je domaćin važne radionice posvećene implementaciji Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, kao i Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Organizatori su okupili ključne subjekte u procesu implementacije ovih pravilnika kako bi razgovarali o dosadašnjim rezultatima, izazovima i ciljevima za budućnost.

Radionicu je otvorila federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, koja je pokazala zanimanje za dosada ostvarene rezultate, a naročito za izazove u daljem razvoju sistema reciklaže ambalažnog i EE otpada. U ime organizatora se obratio predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić.

Radionici su prisustvovali i savjetnici federalne ministrice Lejla Arnautović i Tomislav Lukić, kao i stručni saradnici ovog ministarstva, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te tržišni i okolišni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te četiri operatera sistema koji posluju u Federaciji BiH, tj. Ekopak i Eko život za ambalažni, te Kim Tec Eko i Zeos Eko sistem za EE otpad. Navedene institucije su ključni subjekti implementacije Pravilnika o ambalaži i Pravilnika o EE otpadu.

Svi subjekti su prezentirali svoje dosadašnje rezultate i postignuća, ali i izazove s kojima se svakodnevno susreću u implementaciji Pravilnika, te dali prijedloge za prevazilaženje tih izazova. Raduje nas što je ministrica Pozder iskazala interes za ovu oblast i izrazila spremnost za dalju saradnju s ciljem razvoja uspostavljenih sistema reciklaže ambalažnog i EE otpada.