Ekopak, u saradnji sa KJKP Rad Sarajevo, postiže napredak u prikupljanju i recikliranju staklenog ambalažnog otpada na teritoriji Općine Ilidža.

Ovaj pozitivan korak proizlazi iz GIZ-ovog projekta "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu," koji je uspješno implementiran u Bosni i Hercegovini putem Ekopaka. Međutim prostora za unapređenje ima, jer još značajne količine ove vrste ambalažnog otpada umjesto na reciklaži završavaju na deponiji Smiljevići. Zato je Ekopak otvoren da u saradnji sa KJKP-om Rad i dalje radi na poboljšanju.

U okviru ovog projekta, postavljeno je 50 specijalno dizajniranih kontejnera za prikupljanje staklenog ambalažnog otpada na području Općine Ilidža. Danas su kontejneri ispražnjeni , a prikupljena je značajna količina staklenog materijala.

Sav prikupljeni stakleni ambalažni otpad će biti preusmjeren na dalju obradu u sortirnicu Smiljevići. Nakon obrade i sortiranja, Ekopak će preuzeti odgovornost za transport ovog staklenog otpada do fabrike Vetropack u Hrvatskoj, renomiranog regionalnog lidera u reciklaže staklene ambalaže I najbliže lokacije na koju Ekopak transportuje stakleni ambalažni otpad na reciklažu.