Ekopak je podržao akciju JKP Standard iz Konjica povodom obilježavanja 22. aprila Dana planete Zemlje.

U okviru ove akcije, održane su edukativne radionice za najmlađe na temu "Značaj odvajanja otpada". Tako su se djeca iz vrtića “Zulejha Begeta” družila sa Zekopakom, učila o reciklaži, takmičili se u ispravnom odlaganju ambalažnog otpada, a na kraju su na poklon dobili slikovnice i diplome.

Treba napomenuti da su sve škole i vrtići koji su učestvovali u ovoj akciji od Ekopaka dobili kante za odvajanje otpada, te su u dvorištima zasađene sadnice.

Cilj ovih radionica je bio na zanimljiv i zabavan način objasniti najmlađim stanovnicima Konjica zašto je važno odvajanje otpada i kako to činiti na ispravan način.

Ekopak od svog osnivanja obilježava važne datume poput Dana planete zemlje i Svjetskog dana okoliša, te organizira veliki broj edukativno-zabavnih radionica za djecu predškolske i školske dobi.

“Smatramo da je važno da djeca već od malih nogu shvate značaj očuvanja okoliša, te da odvajanje otpada igra važnu ulogu u tom procesu. Stoga smo odlučili podržati akciju "Za moj grad Konjic" i uključiti se u obilježavanje Dana planete Zemlje na ovaj način”, kazala je direktorica Ekopaka Amela Hrbat i dodala da je u sklopu svojih edukativno-zabavnih radionica namijenjenih djeci predškolske i školske dobi, Ekopak od 2012. godine do danas ugostio više od 80.000 djece.

U okviru posjete Konjicu direktorica Amela Hrbat je održala sastanak sa direktorom JKP-a Standard Konjic, gosp. Samirom Memićem, na kojem je razgovarano o unaprjeđenju saradnje. Nakon toga su gđa Hrbat i gosp. Memić održali sastanak sa gradonačelnikom Konjica gosp. Osmanom Ćatićem kojeg su upoznali sa ovim projektom, te planovima za budućnost. Gradonačelnik Ćatić je dao podršku ovoj saradnji.

Ekopak nastavlja raditi na razvoju sistema reciklaže ambalažnog otpada, a edukacija najmlađih je značajan segment naših aktivnosti.