U organizaciji Udruženja operatera sistema u FBiH je 25. oktobra 2022. godine u Neumu održana radionica “Deset godina implementacije Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom”, te Pravilnika o upravljanju otpadom elektronskih i elektroničkih proizvoda od strane ključnih subjekata njihove implementacije: ciljevi, rezultati, izazovi i prijedlozi za prevazilaženje izazova.

Radionici su, pored domaćina - Udruženja operatera sistema u FBiH i Privredne/Gospodarske komore FBiH, prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove - Urbanističko-ekološkog, te tržišnog inspektorata.

Radionicu je, u ime Udruženja, otvorio Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/ gospodarske komore Federacije BiH. Bila je ovo prilika da operateri sistema prezentiraju svoja dostignuća za deset godina poslovanja, izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, te da predlože rješenja za prevazilaženje tih izazova, a sve s ciljem daljeg razvoja uspostavljenih sistema upravljanja ambalažnim otpadom, te otpadom od elektronskih i elektroničkih proizvoda. Na kraju radionice učesnici su usuglasili zaključke koji bi trebali doprinijeti daljem razvoju sistema.

Važnost održavanja jedne ovakve radionice jeste što su ključni učesnici sistema reciklaže u FBiH prvi put svi u deset godina zajedno imali priliku da disktuju o dosadašnjim postignućima, izazovima sa kojima se susreću, te što su zajednički utvrdili prijedloge koji će dovesti do daljeg razvoja uspostavljenih sistema. Usaglašena je potreba da se radionice u ovom sastavu održavaju jednom godišnje.