Proteklog vikenda Jahorina je, u periodu od 1. do 3. Jula, ugostila Regionalnu konferenciju Vučko. Organizatori ove eminentne konferencije bili su Friedrich-Ebert-Stiftung BiH (FES) i Forum lijeve inicijative (FLI), a ovogodišnja tema bila je "From Throwaway to Circular Economy: Waste Management".

Ekopak, kao prvi i vodeći operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini, pored aktivista iz regije Zapadnog Balkana, političara i mladih ljudi bio jedan od učesnika konferencije.

Tako je drugog dana konferencije Ekopak na radionici „World Caffe: Waste Management Practices” predstavio svoj rad. Prisutnima se obratio Boris Terzić, upoznavši ih sa sistemom upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH. Predstavljeni su rezultati i deceniju dug sistem rada Ekopaka, kao i razvoj infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada, te implementirane edukacije mladih generacija o sortiranju otpada i reciklaži.

“Izuzetno je zadovoljstvo i čast biti dijelom događaja poput Regionalne konferencije Vučko. Ovo je bila sjajna prilika da Ekopak u prisustvu mladih ljudi, aktivista i političara, ispriča svoju priču, razvojni put i ciljeve kojima težimo. Upravo ovakvim konferencijama podstičemo i ohrabrujemo mlade ljude i zajednicu da rade na istim ciljevima, a to adekvatno upravljanje ambalažnim otpadom koju Ekopak omogućuje u Federaciji Bosne i Hercegovine kao prvi i vodeći operater. Kroz diskusiju i razmjenu mišljenja iznašli smo zajedničke odgovore i zaključke za jedan od najvažnijih problema zajednice.”, izjavili su iz Ekopaka.