Akcijom čišćenja/prikupljanja ambalažnog otpada na području općine Novo Sarajevo u ponedjeljak je ozvaničen početak novog ciklusa projekta “Od izvora do mora”, u organizaciji Coca-Cole u Bosni i Hercegovini i uz podršku partnera.

Radi se o projektu koji je dio globalnog plana “Svijet bez otpada”, kojim se želi na najneposredniji način doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja na okoliš, a s ciljem iniciranja i promoviranja edukacije i uopće jačanja svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

Kako je Feni kazao Vinko Kovačić, menadžer za javne poslove održivo poslovanje i komunikacije u Coca -Cola Adria, riječ je o nastavku prošlogodišnjeg ciklusa aktivnosti, organiziranog u sedam bh. gradova, u sklopu kojih je sudjelovalo više od 500 volontera, a koji su prikupili više od pet tona otpada.

- Drago nam je da imamo pozitivne reakcije što nam je omogućilo, ne samo da nastavimo projekt, nego i da proširimo našu saradnju s partnerom 'Konzumom' - kazao je Kovačić.

Dodao je kako će u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta "Od izvora do mora", osim u Sarajevu, akcije prikupljanja ambalažnog otpada biti organizirane i u Banjoj Luci, Mostaru i Zenici, nakon čega će ukupne ovosezonske aktivnosti biti zaokružene ponovno u glavnom gradu BiH.

Pojasnio je kako su akcije čišćenja, osim uklanjanja otpada iz okoliša, u funkciji poticanja odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, a time i odgovornog ponašanja spram zaštite vodnih resursa kako taj otpad ne bi završio u rijekama i morima.

- Ideja je, zapravo, da pokušamo napraviti pokret, koji bi u jednom periodu od dva ili tri tjedna, na neki način mobilizirao cijelu državu i kako bi onda građani odvojili nešto svog vremena i zajedno s nama doprinijeli zajedničkom cilju – poručio je Kovačić.

Sudionike akcije, koja starta na području općine Novo Sarajevo, pozdravio je općinski načelnik Hasan Tanović, istaknuvši značaj ovog projekta u kontekstu podizanja ekološke svijesti kod građana.
 
- Mi smo kao lokalna društvenoodgovorna zajednica tu da podržimo ovu akciju i pridružimo se društveno odgovornoj kompaniji Coca-Cola, koja na konkretan način daje svijetli primjer kako trebaju velike kompanije da se ponašaju - kazao jeTanović.

Istovremeno, ocijenio je veoma važnim razvijanje svijesti o zelenim politikama, dekarbonizaciji i uopće o očuvanju i zaštiti okoliša, počevši od porodice i obrazovnih institucija do lokalne zajednice.

Tanović je potcrtao spremnost Općine da i ubuduće podrži slične projekte i aktivnosti, kao i da se angažira na zaštiti okoliša u skladu s vlastitim planovima i strateškim opredjeljenjima.

Na značaj projekta "Od izvora do mora" ukazala je i Lajla Žalić, PR menadžer Udruženja građana “Ruke” i projekta “Let's Do It BiH”, naglašavajući kako je najnovija akcija čišćenja nastavak kontinuiranih aktivnosti u kojima sudjeluju članovi/volonteri udruženja i tim projekta.

- Posebna važnost projekta 'Od izvora do mora' jeste u tome što razdvajamo otpad i šaljemo poruku da svaki otpad nije smeće i da postoji otpad koji se može reciklirati - poručila je.

Inače, sudionici današnje akcije okupili su se u parku pored Zemaljskog muzeja BiH (Stage park), a akcija čišćenja počinje uz obalu Miljacke i Vilsonovo šetalište, potom se nastavlja prema Grbavici (stambeni dio) i prema Građevinskoj školii dalje pokraj Željezničke stanice, odnosno prema Velešićima.

Pored volontera iz nevladinih organizacija, događaju su prisustvovali i predstavnici institucija, uključujući i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Akcije prikupljanja ambalažnog otpada su tokom prošle godine, osim u Sarajevu, realizirane u Višegradu, Foči, Rudom, Bihaću, Tomislavgradu i Tuzli.

Coca-Colin partner u realizaciji projekta "Od izvora do mora" je Konzum BiH, a podržavaju ga i kompanije Ekopak i  Euro Beta, koje će se pobrinuti za odvoz prikupljenog ambalažnog otpada.

Pogledajte video