Organizacija Save the Children je početkom ove godine pokrenula projekat  „Škole kao zelene zone – povećanje spremnosti na klimatske promjene u obrazovnom sektoru u Bosni i Hercegovini“  sa ciljem razvijanja svijesti u lokalnim zajednicama o važnosti unapređenja upravljanja otpadom, praćenja zagađenja zraka, kao i suočavanja s negativnim uticajem klimatskih promjena.

Projekat je realiziran u partnerstvu sa Ekopak-om koji je prvi ovlašteni operator upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH, a  implementiran u partnerstvu sa dvije osnovne škole u Sarajevskom kantonu: OŠ „Mirsad Prnjavorac“ iz Vogošće i OŠ „Stari Ilijaš“ iz Ilijaša.

U školama su organizirani interaktivni treninzi  za učenike škola na temu upravljanje ambalažnim otpadom sa posebnim akcentom na participaciji djece uz ohrabrivanje mašte i razvoja njihovog kritičkog mišljenja. Školama su također uručene donacije  eko kanti – setovi kanti za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, a u skorom periodu će biti dostavljena i instalirana oprema za mjerenje nivoa zagađenosti zraka.

Tim povodom, danas je u OŠ „Stari Ilijaš“ organizovana   završna manifestacije  gdje je predstavljena mini kampanja koje su učenici sami osmislili, sa ciljem podsticanja diskusije o klimatskim promjenama i zaštiti životne okoline u svojim zajednicama.

Dragan Livčanin, projektni koordinator Organizacije „Save the children“ kazao je da će od ovog projekta, pored učenika i nastavika, korist imati i šira lokalna zajednica.

„Nastavnici i učenici su imali priliku da uče kroz različite radionice i treninge, kako da se klimatske promjene smanje odnosno kako da se smanji uticaj društva na iste. Jedna od tema je bila reciklaža otpada gdje su imali radionice kako da oni razdvajaju otpad u smislu papira, plastike i drugog otpada. Oni sada u školi imaju kante za razvrstavanje otpada i oni prikljuplaju otpad, rade na umanjenju otpada koji završi na deponijama a može se reciklirati. Pored toga, nabavili smo im senzore za mjerenje zagađenosti zraka gdje će oni svaki dan moći da vide koliko je zagađen zrak u i oko škole kako bi mogli eventualno da nose maske i provjetravaju prostor. Cilj je da generalno rade na smanjenju zagađenosti zraka. S kantama i senzorima, koristi će imati i šira lokalna zajednica, gdje će moći donijeti otpad i vidjeti kolika je zagađenost zraka“, kazao je Livčanin.

Rijad Tikveša edukator EKO tima OŠ „Stari Ilijaš“ ističe da je kreativnost učenika inspiracija svima.

„Cilj nam je bio da na početku predstavimo učenicima šta su to globalni ekološki problemi, šta se sve dešava i šta se može desiti kod nas, kako mi trpimo klimatske promjene, koji su problemi od nepropisno odloženog otpada. Nakon svake radionice djeca su imala zadatak da oni identificiraju takve probleme u svojoj lokalnoj zajednici. Bili smo prijatno iznenađeni kakve su oni detalje prepoznali i nama prikazali na jedan savremen način. Sami su osmislili kampanju da se voze biciklima protiv klimatskih promjena, osmislili su razne parole, snimili su odličan video o reciklaži otpada koji zaista vrijedi pogledati. Zaista je njihova kreativnost i za nas inspiracija i trebalo bi da ih poslušamo“, istakao je Tikveša.

Učenici su  simboličnom vožnjom na biciklima, romobilima i rolšulama ukazali na problem zagađenja u svom gradu kao i na aktuelne klimatske promjene.