U organizaciji Pakomaka, ovlaštenog makedonskog operatera sistema, je od 01.10 do 04.10. 2013. godine u Ohridu održana regionalna radionica o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom

Radionica je bila prilika da se učesnici upoznaju sa stemima  upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u drugim zemljama, predstave ostvarene rezultate, kao i buduće planove. Postignuća Ekopaka su predstavljali direktorica Amela Hrbat i stručni saradnik Zoran Rifelj. Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom Federacije BiH je ocjenjen kao jedno od boljih zakonskih rješenja u regiji.

Razmjena informacija i upoznavanje sa iskustvima operatera iz drugih zemalja u kojima su sistemi uspostavljeni i uspješno funkcioniraju godinama, će pomoći razvoju efikasnijih sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u regiji.

Na radionici su učestvovali predstavnici Sekopak iz Srbije, Ekopacka iz Bugarske, Cevke iz Turske, Herrce iz Grčke, Oko Panona iz Mađarske, Fost Pplusa iz Belgije, Ekopaka iz Bosne i Hercegovine i domaćina, Pakomaka iz Makedonije.