U sklopu obilježavanja „Dana planete Zemlje“ Ekopak je u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva održao kreativno-edukativnu radionicu pod nazivom „Mjesec dana Ekopak karavana“.

Tom prilikom su učenici petih razreda na kreativan način učili o važnosti reciklaže ambalažnog otpada, sistemu reciklaže u Bosni i Hercegovini i očuvanju našeg okoliša.

Inače, Ekopak je prošle godine uveo u sistem reciklaže O.Š. „Aleksa Šantić“, postavio posude za odlaganje ambalažnog otpada, te obnovio eko-kućicu u kojoj se odvijaju časovi namijenjeni edukaciji djece o očuvanju okoliša. 

Upravo su u obnovljenoj eko-kućici mališani imali priliku da, uz mentorsku pomoć Ekopaka, izrade i oslikaju svoje saksije od plastičnih flaša, a zatim u njih posade cvijeće koje će nastaviti njegovati.

Održan je i Eko-kviz, uz prethodnu edukaciju o reciklaži i očuvanju okoliša, gdje su učenici razmijenili svoja mišljenja, postavljali pitanja i zajedno učili kroz interaktivnu igricu. Članovi pobjedničke ekipe Eko-kviza dobili su na poklon unikatnu društvenu igru „Reciklaža nije gnjavaža“,  a svi učenici koji su učestvovali u radionici  Ekopak poklanjena je i slikovnicu „Reciklaža nije gnjavaža“.

„Ekopak vrijedno radi na inkluziji najmlađih članova bh. društva i lokalnih zajednica u očuvanje i okoliša, kao i učešću u samom procesu reciklaže ambalažnog otpada. Današnju radionicu iskoristili smo da djecu naučimo kako se od odbačenog ambalažnog otpada mogu napraviti korisne i lijepe stvari. U ovom slučaju smo od plastičnih boca izrađivale prelijepe saksije u kojima smo posadili cvijeće. Svaki učenik ima za zadatak da pazi i njeguje svoj cvijet u budućnosti. Na ovaj način željeli smo im približiti važnost njihove uloge u čuvanju okoliša koja je neizostavna, kao i sam osjećaj odgovornosti, koji djeca uvijek rado i sa oduševljenjem prihvaćaju. Dan planete Zemlje je obilježen na najljepši način – sa malim ljudima na čijem obrazovanju i ponašanju planeta Zemlja ostaje. Upravo zato, Ekopak stavlja imperativ na svoju ulogu učitelja i primjera u ovom procesu“, poručili su iz Ekopaka.