BS EN
  • GDJE DRUGI VIDE OTPAD MI VIDIMO KORISNU SIROVINU
  • Ekopak je prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini

  • Ekopak je pionir u Bosni i Hercegovini u procesu uspostave i razvoja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom

  • Ekopak su osnovale vodeće internacionalne, regionalne i domaće kompanije

  • Rad Ekopaka je zasnovan na najboljim EU praksama, ali i na visokim standardima poslovanja u skladu sa standardima osnivača

  • Ekopak preuzima odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice

  • Princip rada Ekopaka je jednak tretman za sve - ni osnivači Ekopaka nemaju poseban status

  • Zaposlenici Ekopaka svoje zadatke obavljaju stručno, odgovorno, profesionalno, transparentno, po visokim etičkim normama i u skladu sa svim zakonskim obavezama

  • Ekopak je 32. član krovne evropske organizacije operatera sistema PRO EUROPE čije je sjedište u Briselu

Aktuelnosti

22 04.22.

Ekopak održao kreativnu radionicu za djecu iz O.Š. „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva

U sklopu obilježavanja „Dana planete Zemlje“ Ekopak je u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva održao kreativno-edukativnu radionicu pod nazivom „Mjesec dana Ekopak karavana“.

Tom prilikom su učenici petih razreda na kreativan način učili o važnosti reciklaže ambalažnog otpada, sistemu reciklaže u Bosni i Hercegovini i očuvanju našeg okoliša.

Inače, Ekopak je prošle godine uveo u sistem reciklaže O.Š. „Aleksa Šantić“, postavio posude za odlaganje ambalažnog otpada, te obnovio eko-kućicu u kojoj se odvijaju časovi namijenjeni edukaciji djece o očuvanju okoliša. 

Upravo su u obnovljenoj eko-kućici mališani imali priliku da, uz mentorsku pomoć Ekopaka, izrade i oslikaju svoje saksije od plastičnih flaša, a zatim u njih posade cvijeće koje će nastaviti njegovati.

Održan je i Eko-kviz, uz prethodnu edukaciju o reciklaži i očuvanju okoliša, gdje su učenici razmijenili svoja mišljenja, postavljali pitanja i zajedno učili kroz interaktivnu igricu. Članovi pobjedničke ekipe Eko-kviza dobili su na poklon unikatnu društvenu igru „Reciklaža nije gnjavaža“,  a svi učenici koji su učestvovali u radionici  Ekopak poklanjena je i slikovnicu „Reciklaža nije gnjavaža“.

„Ekopak vrijedno radi na inkluziji najmlađih članova bh. društva i lokalnih zajednica u očuvanje i okoliša, kao i učešću u samom procesu reciklaže ambalažnog otpada. Današnju radionicu iskoristili smo da djecu naučimo kako se od odbačenog ambalažnog otpada mogu napraviti korisne i lijepe stvari. U ovom slučaju smo od plastičnih boca izrađivale prelijepe saksije u kojima smo posadili cvijeće. Svaki učenik ima za zadatak da pazi i njeguje svoj cvijet u budućnosti. Na ovaj način željeli smo im približiti važnost njihove uloge u čuvanju okoliša koja je neizostavna, kao i sam osjećaj odgovornosti, koji djeca uvijek rado i sa oduševljenjem prihvaćaju. Dan planete Zemlje je obilježen na najljepši način – sa malim ljudima na čijem obrazovanju i ponašanju planeta Zemlja ostaje. Upravo zato, Ekopak stavlja imperativ na svoju ulogu učitelja i primjera u ovom procesu“, poručili su iz Ekopaka.

2.jpg
3.jpg
1.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg

Arhiva