Ekopak je dobio još jedno veliko priznanje za svoj rad. Naime, u Cazinu je ovog petka, 22. aprila 2022. godine, u prostorijama Gradske vijećnice, upriličena svečana ceremonija obilježavanja „Dana planete Zemlje“, a tom prilikom je Ekopaku dodijeljena nagrada „Šampioni zaštite prirode, BH Green Awards 2022“ u kategoriji „privredni subjekti/preduzeća“.

Inače, izbor za dodjelu nagrade organizirao je Centar za razvoj i podršku (CRP), a cijeli projekat i kampanja podržani su od Evropske unije, u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Ova kampanja promoviše i korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. 

Ekopak je prepoznat kao lider, kada je u pitanju djelovanje na polju očuvanja i zaštite životne sredine.

Ekopak je, kao prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini, izabran za svijetli i najbolji primjer promoviranja pravih vrijednosti u oblasti zaštite okoliša od 56 nominovanih kandidata iz cijele Bosne i Hercegovine, za koje je glasalo preko 97.000 građanki i građani. 

„Ova nagrada veliko je priznanje za trud, principijelan rad i dosljednost u poslovanju Ekopaka. Ponosni smo na činjenicu da je naš rad prepoznat kao najbolji među 57 nominovanih kandidata, a još je važnije da su upravo građanke i građani birali i prepoznali našu važnost u oblasti zaštite prirode i životne sredine. Ovakvo priznanje ogroman je podsticaj, ali i odgovornost za nas, da nastavimo raditi i težiti ka EU standardima, te da je naš rad uveliko postao primjer i vodilja za BH društvo“, poručili su iz Ekopaka.

INFO O EKOPAKU:
Ekopak je neprofitna kompanija osnovana 2011. godine s ciljem da u ime svojih klijenata proizvođača ambalaže, uvoznika, punilaca, distributera i trgovaca, preuzme odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u Federaciji BiH. Dobijanjem dozvole od strane Federalnog ministarstva okoliša 29.05.2012. godine postali smo prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini. Naš rad je zasnovan na najboljim EU praksama iz ove oblasti, ali i na visokim standardima poslovanja, u skladu sa standardima poslovanja naših osnivača.Misija Ekopaka je omogućiti ispunjavanje zakonskih obaveza u skladu sa Pravilnikom za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom po najnižim održivim troškovima za sve svoje klijente i najvećim okolišnim benefitima za Federaciju BiH. Ekopak je član i predstavnik Bosne i Hercegovine u dvije prestižne krovne organizacije za ambalažu i okoliš, PRO EUROPE-a i EXPRA-e, čije je sjedište u Briselu.