Ekopak, kao prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini, već deset godina radi na ulaganju u razvoj sistema reciklaže ambalažnog otpada u Federaciji BiH.

 

U prethodnom periodu je Ekopak pomogao javnom-komunalnom preduzeću “Komrad” iz Bihaća u nabavci specijalnog kamiona za prikupljanje ambalažnog otpada. Podsjećamo, JKP “Komrad” je nedavno otvorio i moderno reciklažno dvorište koje je dijelom finansirao i Ekopak. Ova infrastruktura uveliko će poboljšati rad ovogkomunalnog preduzeća koje već godinama postiže izvrsne rezultate u prikupljanju ambalažnog otpada.

Zahvaljujući sufinansiranju Ekopaka i kompanija za prikupljanje ambalažnog otpada, “Duga” iz Širokog Brijega također je uspješno nabavila šreder za usitnjavanje plastike i papira, a firma “Ladanušić Čistoća” iz Posušja je bogatija za stroj namijenjen usitnjavanju staklenog ambalažnog otpada.

Sva pomenuta preduzeća i kompanije dugogodišnji su partneri u radu nasistemu upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini, te upravo ovakvim uspješnim kooperacijama, Ekopak duguje zahvalnost za kvalitetan i prosperitetan rad koji traje već deset godina. 

“Sretni smo da se naša priča i partnerstvo uspješno realizuje duži niz godina. Ekopak planski radi na projektima i inicijativama sufinansiranja infrastrukture kojaunapređujesistem upravljanja ambalažnim otpadom, što je i jedna od važnih misija naše kompanije. Pored toga, kvalitetni partnerski odnosi sa ovim gradovima i općinma mogu poslužiti kao model za buduće projektei uspješne priče za cijelu Bosnu i Hercegovinu”, izjavila je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

Svakodnevne inicijative i značajni pomaci na polju okolišne svijesti i svijesti o važnosti reciklaže ambalažnog otpada, pokazatelji su da je bh. društvo na izvrsnom putu ka razvoju sistema po uzoru na dobre prakse iz zemalja regije EU-a. Ekopak će, kao i prethodnih deset godina nastaviti svoju ulogu lidera na tom putu, podržavajući ovakve i slične priče.