BS EN
  • GDJE DRUGI VIDE OTPAD MI VIDIMO KORISNU SIROVINU
  • Ekopak je prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini

  • Ekopak je pionir u Bosni i Hercegovini u procesu uspostave i razvoja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom

  • Ekopak su osnovale vodeće internacionalne, regionalne i domaće kompanije

  • Rad Ekopaka je zasnovan na najboljim EU praksama, ali i na visokim standardima poslovanja u skladu sa standardima osnivača

  • Ekopak preuzima odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice

  • Princip rada Ekopaka je jednak tretman za sve - ni osnivači Ekopaka nemaju poseban status

  • Zaposlenici Ekopaka svoje zadatke obavljaju stručno, odgovorno, profesionalno, transparentno, po visokim etičkim normama i u skladu sa svim zakonskim obavezama

  • Ekopak je 32. član krovne evropske organizacije operatera sistema PRO EUROPE čije je sjedište u Briselu

Aktuelnosti

28 03.22.

Ekopak ugostiteljskim objektima na Ilidži uručio posude za stakleni ambalažni otpad

U svrhu unaprijeđenja implementacija projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, predstavnici Ekopaka i  KJKP-a Rad obišli su ugostiteljske objekte u Općini Ilidža i to: Hotel Terme, British Pub, Pub Incognito, Caffe  Premium, Caffe Orient Express, Restoran Killim, Caffe Dva Šešira, Caffe Babalu i Caffe Tarapana.

Tom prilikom, ugostiteljskim objektima su uručene specijalne posude za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, a uposlenicima konobarske pregače s motivima i logotipom projekta. Ugostiteljski objekti su dobili i naljepnice „Prijatelji reciklaže“, koje će biti istaknute na ulazima lokala i informirati goste da je taj lokal uključen u sistem reciklaže ambalažnog otpada.

Općina Ilidža je jedna od četiri lokalne zajednice, pored grada Bihaća, općine Novi Travnik i općine Konjic koje su uključene u regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“.

„Ovaj projekat ima za cilj uspostavljanjainfrastrukture za isplativiju reciklažu staklene ambalaže. Do sada smo postavili 190 specijalnih kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže u navedenim općinama i bilježimo zapažene rezultate. Nadamo se da će se stanovnici Općine Ilidža jače uključiti u ovaj projekat, te zajedno s nama početi selektovati i pravilno odlagati svoj ambalažni otpad kako bismo imali lijepu i čistu Ilidžu “ Izjavila je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

Projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ implementira se u okviru programa razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom (develoPPP), a finansiran je od strane njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), kao i prvog bh. operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom „Ekopak“. Osim u Bosni i Hercegovini, ovaj projekat se implementira i u Srbiji, te Sjevernoj Makedoniji.

Projekat koji je u BiH započeo u januaru 2020. godine i trajat će do juna 2022. godina, pored Ekopaka, realizira  GiZ i REDAH, te komunalna preduzeća pomenutih općina. Nakon toga je plan da u ovim lokalnim zajednicama imamo održiv sistem prikupljanja staklenog ambalažnog otpada koji bi se proširivao i na druge lokalne zajednice.

dodatnon naljepnice
5.jpg
17.jpg
14.jpg
15.jpg
9.jpg

Arhiva