U okviru edukativnog projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“ koji je Ekopak, u saradnji sa Eko udrugom „Izvor“, pokrenuo u Općini Prozor-Rama, edukacija je do sada završena u osam škola, a pokrenuto je i takmičenje u prikupljanju ambalažnog otpada.

Do sada su aktivisti Eko udruge „Izvor“ održali interaktivne radionice u slijedećim osnovnim školama: Veselko Tenžera – Uzdol , Šćipe, fra Jeronim Vladić – Ripci, Rumboci, Orašac, Ivana Mažuranića Gračac, zatim u školi za djecu sa posebnim potrebama Djeca nade i dječijijem vrtiću Ciciban.

Obuka o važnosti odvojenog odlaganja ambalažnog otpada i reciklaže, te takmičenje u prikupljanu ambalažnog otpada će obuhvatiti sve škole ove općine do kraja oktobra. Također će se organizovati i kviz u kojem će se najmlađi moći takmičiti u znanju o ambalažnom otpadu i njegovoj reciklaži koje su stekli za vrijeme trajanja projekta. Nagrade za pojedince pobjednike iz kviza znanja i kolektivne nagrade školama koje prikupe najveće količine ambalažnog otpada bit će  uručene na završnoj svečanosti.