BS EN
  • GDJE DRUGI VIDE OTPAD MI VIDIMO KORISNU SIROVINU
  • Ekopak je prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini

  • Ekopak je pionir u Bosni i Hercegovini u procesu uspostave i razvoja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom

  • Ekopak su osnovale vodeće internacionalne, regionalne i domaće kompanije

  • Rad Ekopaka je zasnovan na najboljim EU praksama, ali i na visokim standardima poslovanja u skladu sa standardima osnivača

  • Ekopak preuzima odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice

  • Princip rada Ekopaka je jednak tretman za sve - ni osnivači Ekopaka nemaju poseban status

  • Zaposlenici Ekopaka svoje zadatke obavljaju stručno, odgovorno, profesionalno, transparentno, po visokim etičkim normama i u skladu sa svim zakonskim obavezama

  • Ekopak je 32. član krovne evropske organizacije operatera sistema PRO EUROPE čije je sjedište u Briselu

Aktuelnosti

25 03.22.

Save the Children i Ekopak održali za školsku djecu edukativnu radionicu „Upravljanje otpadom“

Međunarodna organizacija „Save the Children“ je u suradnji sa „Ekopakom“ organizirala  edukativnu radionicu za školsku djecu na temu „Upravljanje otpadom“.

Radionici koja je održana u srijedu 23. marta, u hotelu Hollywood (Sarajevo), prisustvovali su članovi ekoloških sekcija, učenici, nastavno i tehničko osoblje dvije osnovne škole: OŠ “Mirsad Prnjavorac” iz Vogošće i OŠ “Stari Ilijaš” iz Ilijaša.

Predavanje na temu upravljanja otpadom održali su predstavnici organizacije „Save the Children“, „Ekopaka“ i Udruženja „Ekotim“. Tom prilikom djeca su mogla naučiti što su to klimatske promjene i kako čovjek utječe na njih, kako se reciklira ambalažni otpad u BiH, zašto je važno selektirati i reciklirati ambalažni otpad.

Učenici su ovaj događaj upotpunili svojom aktivnošću i vrlo dinamičnim pristupom, te interesom za teme projekta. Na kraju je prikazan i kratak dokumentarni film, koji je ideja i djelo učenika devetog razreda OŠ „Stari Ilijaš“, na temu prikupljanja i reciklaže papira u njihovoj školi.

Ovaj projekat se održao u sklopu nedavno potpisanog memoranduma o razumijevanju između  „Save the Children“ i „Ekopak“ čiji je primarni cilj povećavanja inkluzije djece u reciklažnim procesima. 

Ovaj projekat odvijat će se u nekoliko faza, uključujući održani uvodni trening, te opremanje škola posudama za odvojeno prikupljanje papirnog i plastičnog ambalažnog otpada, radionice i predavanja za učenike, te na kraju i završnu manifestaciju.

Ekopak je tako još jednom pokazao da je doprinos i direktan rad na podizanju ekološke svijesti mladih sugrađana na vrhu liste prioriteta kompanije. Kroz interaktivne radionice i treninge nastavit će se implementiranje ideje kako bi se djeca što bolje upoznala s konceptom i važnostima reciklaže i upravljanja ambalažnim otpadom, te značaju njihove uloge u cjelokupnom sistemu i procesu.
 

korekcija Save the children
20220323_090849.jpg
20220323_090445.jpg

Arhiva