Međunarodna organizacija „Save the Children“ je u suradnji sa „Ekopakom“ organizirala  edukativnu radionicu za školsku djecu na temu „Upravljanje otpadom“.

Radionici koja je održana u srijedu 23. marta, u hotelu Hollywood (Sarajevo), prisustvovali su članovi ekoloških sekcija, učenici, nastavno i tehničko osoblje dvije osnovne škole: OŠ “Mirsad Prnjavorac” iz Vogošće i OŠ “Stari Ilijaš” iz Ilijaša.

Predavanje na temu upravljanja otpadom održali su predstavnici organizacije „Save the Children“, „Ekopaka“ i Udruženja „Ekotim“. Tom prilikom djeca su mogla naučiti što su to klimatske promjene i kako čovjek utječe na njih, kako se reciklira ambalažni otpad u BiH, zašto je važno selektirati i reciklirati ambalažni otpad.

Učenici su ovaj događaj upotpunili svojom aktivnošću i vrlo dinamičnim pristupom, te interesom za teme projekta. Na kraju je prikazan i kratak dokumentarni film, koji je ideja i djelo učenika devetog razreda OŠ „Stari Ilijaš“, na temu prikupljanja i reciklaže papira u njihovoj školi.

Ovaj projekat se održao u sklopu nedavno potpisanog memoranduma o razumijevanju između  „Save the Children“ i „Ekopak“ čiji je primarni cilj povećavanja inkluzije djece u reciklažnim procesima. 

Ovaj projekat odvijat će se u nekoliko faza, uključujući održani uvodni trening, te opremanje škola posudama za odvojeno prikupljanje papirnog i plastičnog ambalažnog otpada, radionice i predavanja za učenike, te na kraju i završnu manifestaciju.

Ekopak je tako još jednom pokazao da je doprinos i direktan rad na podizanju ekološke svijesti mladih sugrađana na vrhu liste prioriteta kompanije. Kroz interaktivne radionice i treninge nastavit će se implementiranje ideje kako bi se djeca što bolje upoznala s konceptom i važnostima reciklaže i upravljanja ambalažnim otpadom, te značaju njihove uloge u cjelokupnom sistemu i procesu.