U Novom Travniku je protekle subote održana ulična kampanja prikupljanja staklene ambalaže.

 

Akciju su realizovali JKP „Vilenica-Čistoća„ d.o.o. Novi Travnik i operater Ekopak u sklopu regionalnog projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“.

Tako su stanovnici ovog grada pozvani da od 12 do 16 sati donesu i odlože najmanje pet iskorištenih staklenih boca i tegli u specijalni kontejner, a zauzvrat su dobili simbolične nagrade.

"Svako od nas bi, poručili su sudionici akcije, trebao naći vremena, razmisliti o problemima životne okoline i poduzeti nešto po tom pitanju. "Važno je da ljudi spoznaju da ne smijemo bacati onako sve uokolo. Sve se to može spremiti i ponovno koristiti.", kazala je Novotravničanka Tanja Jukić.

Sugrađanka Mande Janković dodaje kako je to kultura koju imamo usađenu ili nemamo."Cilj nam je uključiti građane u akciju i informirati ih da se na području Novog Travnika specijalna zvona za staklo nalaze na 30 lokacija.", rekla je Svjetlana Tokalić, direktorica JKP "Vilenica čistoća" koji su u suradnji s poduzećem Ekopak organizatori ove akcije.

Prema njenim riječima, građani su na ovaj način dobili priliku aktivno sudjelovati u smanjenju zagađenja životne sredine. "Mi smo pilot općina, među samo četiri općine iz BiH i to nam je svima pohvala.", dodala je Tokalić. Procjenjuje se da bi samo Općina Novi Travnik godišnje mogla prikupiti 10-tak tona staklene ambalaže.

O projektu:
Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj „Naled“ iz Srbije su u saradnji sa operaterima sistema upravljanja ambalažnim otpadom „Ekopak“ (Bih), „Sekopak“ (Srbija), „Pakomak“ (S. Makedonija), te Asocijacijom za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH i Zajednicom jedinica lokalne samouprave ZELS, pokrenuli regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“. U okviru projekta predviđeno je uspostavljanje osnove za isplativiju reciklažu stakla, tako što će se u odabranim lokalnim samoupravama postaviti kontejneri za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, u gradskim i ruralnim sredinama, kao i u ugostiteljskim objektima, sa ciljem povećanja sakupljene staklene ambalaže. Projekat će pratiti i edukativna kampanja namenjena svim građanima i institucijama. Projekat će se realizovati na lokacijama Ilidža, Konjic, Bihać i Novi Travnik (BiH), Niš i Sombor (Srbija), Štip i Ilinden (Sjeverna Makedonija), a jedan od ciljeva je povećati stopu prikupljanja staklene ambalaže u ovim općinama.