Zbog nedovoljnog broja kontejnera za odlaganje staklene ambalaže, ali i nepostojanja odgovarajućih reciklažnih pogona, na Zapadnom Balkanu se staklo u značajno manjoj mjeri manje reciklira nego što je to slučaj u zemljama članicama Europske unije. Države EU recikliraju oko 70% staklene ambalaže godišnje, dok u BiH ta količina iznosi tek 12%.

Najveći dio iskorištenog stakla u našoj zemlji završi na deponijama ili ilegalnim smetljištima, a u takvim uvjetima potrebno mu je čak 5.000 godina da se razgradi.
S obzirom na to da je staklo jedini ambalažni materijal sa stoprocentnom efikasnošću reciklaže te se može reciklirati u nedogled, slobodno mu možemo dodijeliti titulu – „zvijezde reciklažne industrije“! Zbog toga, prije nego što naredni put praznu staklenu flašu ili teglu od zimnice ubacimo u kontejner s ostalim komunalnim otpadom, trebalo bi da imamo na umu neke od sljedećih činjenica:

  1. Recikliranjem jedne staklene flaše, sijalica od 100W može da svijetli puna 4 sata!
  2. Recikliranjem jedne staklene flaše, štedi se energija za napajanje računara u trajanju od 25 minuta!
  3. Reciklažom jedne tona stakla štedi se 42Kwh struje ili 19 litara nafte!
  4. Reciklažom 1000 kilograma stakla, umanjuje se emisija štetnih plinova za 3 kilograma u odnosu na proizvodnju novog stakla.
  5. Reciklažom stakla možemo uštedjeti oko 40% energije i 50% vode potrebne za proizvodnju novog stakla i smanjiti zagađenje zraka za 20% i vode za 50%.

Da bi situacija u pogledu upravljanja staklenim ambalažnim otpadom u regionu u narednom periodu bila povoljnija, sprovodi se projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“. Više od hiljadu specijalnih kontejnera za odlaganje staklene ambalaže biće postavljeno u gradskim i seoskim sredinama BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije. U našoj zemlji projekat se implementira u Konjicu, Bihaću, Novom Travniku i Općini Ilidža, a cilj je da se količina prikupljene staklene ambalaže u regionu poveća za 20%. Projekat u BiH sprovode Naled, GIZ, Redah i kompanija Ekopak.