Desetogodišnji dječaci iz Novog Travnika Jure i Marko Slišković postali su prave male zvijezde reciklaže u svom gradu. Naime, ova općina se posredstvom Ekopaka, krajem prošle godine, uključila u regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji se pored Bosne i Hercegovine provodi i u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Tako su u Novom Travniku i okolnim mjestima postavljena zvona za prikupljanje staklene ambalaže koja su svojim izgledom privukla pažnju dječaka, koji su na vlastitu inicijativu pokrenuli akciju prikupljanja staklene ambalaže.

Jure i Marko su danima obilazili kuće svojih komšija i vrijedno prikupljali stakleni ambalažni otpad i punili u zvono, te su za svega nekoliko dana prikupili 260 kg staklene ambalaže i napunili kontejner. To je bilo prvo zvono u Novom Travniku, ali i u ostalim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini u kojima se implementira ovaj projekat, da je specijalni kontejner 100% napunjeno otpadnom staklenom ambalažom. 

Njihova predanost u prikupljanju staklene ambalaže i očuvanju okoliša općenito nije prošla nezapaženo, pa je Ekopak u suradnji sa komunalnim preduzećem Vilenica-Čistoća i Općinom Novi Travnik, na obilježavanju dana Općine Novi Travnik, uručilo dječacima posebno priznanje i prigodne poklone.

Podsjećamo, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj „Naled“ iz Srbije su u saradnji sa prvim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini „Ekopak“, te  operaterima sistema „Sekopak“ iz Srbije i „Pakomak“ iz Sjeverne Makedonije, kao i Asocijacijom za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH i Zajednicom jedinica lokalne samouprave ZELS, pokrenuli regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji će se u Bosni i Hercegovini realizovati u Gradu Bihaću, te općinama Novi Travnik, Konjic i Ilidža, a jedan od ciljeva je povećati stopu prikupljanja staklene ambalaže u ovim općinama za 20%.