Direktorica „Ekopaka“Amela Hrbat, Direktor Asocijacije za ekonomski razvoj „Redah“ Ivica Sivrić i direktor marketing agencije „Republic“ Alen Ćorović, koji su zaduženi za implementaciju regionalnog projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ u BiH, posjetili su Grad Bihać i Općinu Novi Travnik,  dvije od četiri lokalne zajednice u kojima se u Bosni i Hercegovini provodi ovaj pilot projekat.

Tom prilikom zabilježili su i zanimljivu priču u Novom Travniku. Naime, direktorica JKP Vilenica-Čistoća iz Novog Travnika Svjetlana Tokalić kazala je da su njeni sugrađani veoma pozitivno reagovali na postavljanje zvona za staklenu ambalažu, te ispričala zanimljivu priču o dvojici dječaka iz obližnjeg sela koji su na vlastitu inicijativu danima obilazili kuće svojih komšija, prikupljali stakleni ambalažni otpad i ubacivali u zvono. Kontejner su napunili ekspresno za svega nekoliko dana. To je bilo prvo zvono u Novim Travniku (ako ne i u svim lokalnim zajednicama gdje se implementira projekat) koje je najbrže napunjeno staklenom ambalažom.

JKP Vilenica-Čistoća iz Novog Travnika već je prikupila značajne količine staklene ambalaže, a procjena je da će se ovaj postotak uveliko uvećati nakon gašenja izvanrednih mjera zbog pandemije korona virusa.

Slična iskustva imaju i u Bihaću. Direktor javnog komunalnog preduzeća “Komrad” iz Bihaća Mehura Selimović izrazio je zadovoljstvo što njegov grad sudjeluje u ovom projektu, te optimistično najavio da će Grad Bihać biti vodeći u prikupljanju staklene ambalaže od četiri lokalne zajednice u kojima se provodi projekat.

Kako je projekat krenuo u vrijeme trećeg vala pandemije koronavirusa, javno komunalno preduzeće “Komrad” nije se moglo maksimalno angažovovati na logističkoj i promotivnoj podršci projektu, pa su čelnici ove kompanije naglasili da su zadovoljni dosadašnjim prikupljenom količinama staklene ambalaže.

Iz “Komrada” su prenijeli i korisne informacije sa terena te predložili vrijedne inicijative za veću vidljivost projekta. U Komradu su naglasili da je su lokalni mediji u Bihaću prenijeli informacije vezano za pokretanje projekta u njihovom gradu, te da su zabilježili dobre reakcije građana na ovu inicijativu pokretača projekta.

Podsjećamo, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj „Naled“ iz Srbije su u saradnji sa prvim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini „Ekopak“, te  operaterima sistema „Sekopak“ iz Srbije i „Pakomak“ iz Sjeverne Makedonije, kao i Asocijacijom za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH i Zajednicom jedinica lokalne samouprave ZELS, pokrenuli regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji će se u Bosni i Hercegovini realizovati u Gradu Bihać, te općinama Novi Travnik, Konjic i Ilidža, a jedan od ciljeva je povećati stopu prikupljanja staklene ambalaže u ovim općinama za 20%.