Kompanija Ekopak na koraku ka pristupanju panevropskoj organizaciji "Pro Europe" i dobijanju licence za pravo korištenja znaka "Zelene tačke" ("Green Dot") za Bosnu i Hercegovinu

Danas je prostorije Ekopaka posjetila Ursula Denison, direktorica organizacije „Pro Europe“, krovne organizacije evropskih sistema reciklaže i upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom sa sjedištem u Brsielu.

Kompanija Ekopak je pripremila aplikaciju za dobivanje licence za pravo korištenja znaka „Zelene tačke“ i na koraku je ka tome da postane ovlaštena kompanija za BiH za označavanje proizvoda sa ovom licencom. Ekopak će svojim članstvom također omogućiti svojim klijentima korištenje znaka “Zelene tačke” na njihovim proizvodima. Oznaka „Zelene tačke“ na svakom komadu ambalaže znači da je ta ambalaža uključena u sistem preko ovlaštenog operatera, odnosno da je za njeno prikupljanje i reciklažu plaćena naknada. Ovo je važna informacija i za potrošače kad kupuju prozvode u ambalaži.

Tokom posjete prezentirane su dosadašnje aktivnosti kompanije i planovi koji će biti realizirani u budućnosti, te je naveden značaj koji će Ekopak, njegovi klijenti, a i šira javnost imati od pristupanja članstvu.

Direktorica Ekopaka Amela Hrbat je izjavila: „Ekopak je ispunio stroge kriterije članstva koje propisuje Pro Europe, poslali smo aplikaciju u Brisel, a gdja Denison je danas imala priliku i detaljnije se upoznati sa dosadašnjim poslovanjem i planovima Ekopaka. Zaista raduje da u opštoj klimi kakva trenutno vlada u našoj zemlji i uslovima u kojima BH privreda posluje, jedna panevropska organizacija prepozna aktivnosti koje Ekopak provodi i okvalificira ih kao usklađenost sa evropskim principima i vrijednostima, te da će Ekopak uskoro postati 32. clanica, tj da ce Bosna i Hercegovina postati 32. zemlja u ovom velikom sistemu.

Direktorica Pro Europe-a, Ursula Denison, nije krila svoje zadovoljstvo što će i BiH biti dio ove organizacije. „Danas smo u Ekopaku imali vrlo konstruktivan sastanak. Impresionirana sam napretkom koji je postignut u vrlo kratkom vremenu i u vrlo izazovnim uslovima. Radujem se jačanju naše saradnje u budućnosti i skoroj dobrodošlici Ekopaka u sistem „Zelene tačke“.

Jednom dijelu sastanka se, u ime Federalne minice Branke Đurić, pridruzio savjetnik Josip Dolušić, koji je izrazio zadovljstvo susretom sa gdjom Denison i činjenicom da će se Ekopak uskoro pridružiti sistemu “Zelene tačke”, te da će ministarstvo dati potporu implementaciji Pravilnika i uspostavi sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.