Program Mladi Eko Reporteri je licencirani internacionalni program koji se provodi u blizu 40 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja.

Ove je godine u programu diljem svijeta sudjelovalo preko 275 000 učenika, koji su aplicirali preko 16 000 ekoloških radova za svoja državna natjecanja Mladih Eko Reportera. Pobjednički radovi našeg Državnog natjecanja su poslani na Međunarodno natjecanje na kojem su od ukupno apliciranih 182 rada, 4 iz Bosne i Hercegovine ušla u finale. Broj i kvaliteta prijava odražava kontinuiranu motivaciju i predanost učenika širom svijeta unatoč izazovima izazvanim pandemijom COVID-19.

Međunarodni stručni žiri se ove godine sastao on-line od 15. do 17. Rujna/septembra. Žiri je temeljito procijenio svakog finalista i dodijelio nagrade za 1., 2. i 3. mjesto, kao i počasna priznanja, na temelju njihove tehničke kvalitete, razine istraživanja, originalnosti i širenja informacija. Međunarodni žiri predstavlja stručnost u širokom spektru područja, a čine ga profesionalci u ekološkom novinarstvu, društveno odgovornom poslovanju i obrazovanju za održivi razvoj.

U nastavku donosimo popis članova međunarodnog žirija 2020:

 

  • Bernard Combes – UNESCO (Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu)
  • Anne Vela-Wagner – Zaklada Mars Wrigley
  • Torvald Jacobsson – IIIEE (Nezavisni institut za inovacije, Međunarodni institut za ekonomiju industrijskog okoliša), Sveučilište Lund
  • Christopher Slaney – slobodni novinar
  • Siiri Mäkelä – UNEP, Kenija
  • P.J. Marcellino – portugalsko-kanadski filmaš i bivši Mladi Eko Reporter. Voditelj razvoja u Anatomy of Restlessness Films. Osnivač, Baobab Film Kolektiva.
  • James O’Hagan – izvjestitelj u Euronews-ovom uredu u Dubaiju
  • Saša Karajović – član izvršnog odbora Fondacije za obrazovanje o okolišu (FEE) odgovoran za Mlade Eko Reportere, Crna Gora
  • Filipa Murta – Alumna Mladih Eko Reportera iz Portugala

 

Posebno nam je zadovoljstvo objaviti kako su čak dva rada iz Bosne i Hercegovine osvojila odličja na ovom velikom Međunarodnom natjecanju.

U kategoriji fotografije učenica Andrea Cetina iz Gimnazije ,,fra Grga Martić” u Mostaru osvojila je 1. mjesto za svoj rad pod nazivom ”Crveno jezero” kod Dobrog sela u B&H”.

U kategoriji videa učenici: Isa Nino Ćorović, Benjamin Đozić, Lejs Buljugić i Faris Muzaferija iz Osnovne škole ,,Safvet-beg Bašagić” u Sarajevu, osvojili su 3. Mjesto za video pod nazivom ”Zagađenje zraka u Sarajevu”.

Prema riječima članova međunarodnog žirija radovi nagrađeni ove godine pokazuju veliki novinarski talent učenika i duboko razumijevanje složenih ekoloških problema koji utječu na njihove lokalne zajednice. Međunarodni žiri svoju je procjenu temeljio na odabiru tema učenika, njihovim razmišljanjima o tome kako se tema povezuje s ciljevima održivog razvoja i njihovim ukupnim novinarskim vještinama. Nagrađeni radovi predstavljaju neke od najkvalitetnijih novinarskih programa za zaštitu okoliša u svijetu danas.

Osvojena odličja naših učenika su odličan pokazatelj kako mladi u Bosni i Hercegovini imaju razvijenu svijest o ekološkim problemima u svojoj okolini, predani su i angažirani, te su prihvatili izazov da se na lokalnoj razini bave ključnim pitanjima zaštite okoliša.

Program Eko-škole i međunarodno takmičenje Mladi Eko Reporteri organizira Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ sa info platformom Hoću.ba.  Zahvaljujući kompaniji EKOPAK – prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom i drugim partnerima poput Coca-Cole u BiH, Tretrapaku i Zeosu, Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje.