U sklopu najvećeg globalnog programa za obrazovanje o zaštiti životne sredine Eko-škole održano je i posebno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Ovo takmičenje se provodi u blizu 30 zemalja s ciljem da angažira mlade od 11-18 godina da istražuju pitanja i probleme zaštite okoliša i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, a kad god je moguće, da predlože i rješenja

Zahvaljujući kompaniji EKOPAK - prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom i drugim partnerima poput Coca-Cole u BiH, TretraPaku i Zeosu, Eko-škole su počele sa radom krajem 2018. godine i danas uključuju 33 osnovne škole i 27 srednjih škola iz cijele zemlje. Po prvi put naše Eko-škole su sudjelovale ove godine na i međunarodnom takmičenju Mladi Eko Reporteri.

Organizator takmičenja je Inkubator društvenih inovacija „MUNJA“ – nacionalni operater za program Mladi Eko Reporteri Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i njihova info platforma Hoću.ba na kojoj će biti objavljeni radovi finalista.

Mladi Eko Reporteri takmičili su se u pet kategorija: Eko-reportaža (za osnovne škole i za srednje škole), eko-foto priča, fotografija i kratki video, a pobjednici su:

Kategorija Reportaža  – Osnovne škole:

1.mjesto: Luka Biletić , Osnovna škola ''Dubravica'' , Vitez

2.mjesto: Hamza Ramić, Druga Osnovna Škola, Konjic

3.mjesto: Sara Alagić Bowder , Osnovna škola ,,Bloom'', Sarajevo

Kategorija Reportaža – Srednje škole:

1.mjesto: Amila Mrkonja, Mješovita srednja škola Travnik,Travnik

2.mjesto: Sara Ninković, Srednjoškolski centar ,,27. Januar'', Rogatica

3.mjesto: Ognjen Lubara, Srednjoškolski centar Istočna Ilidža, Istočno Sarajevo

Kategorija Foto Priča :

1.mjesto: Ana Drakul, Osnovna škola ,,Sveti Sava'', Foča

2.mjesto: Marija Šaravanja, Srednja škola Kreševo, Kreševo

3.mjesto: Ivan Spajić, Srednja škola ,,Antun Branko Šimić'', Grude

Kategorija Fotografija:

1.mjesto: Andrea Cetina, Gimnazija ,,fra Grga Martić“ , Mostar

2.mjesto: Maja Volaš, Osnovna škola ,,Branko Ćopić'', Prnjavor

3.mjesto:  Dragana Zeković, Osnovna škola ,,Sveti Sava'', Foča

Kategorija Video:

1.mjesto: Isa Nino Ćorović, Benjamin Đozić, Lejs Buljugić i Faris Muzaferija, Osnovna škola,,Safvet-beg Bašagić'', Sarajevo

2.mjesto: Sanor Jolunić, Osnovna škola Kiseljak, Kiseljak

3.mjesto: Erna Alagić, Prva Gimnazija, Sarajevo

Podsjetimo, program „Eko-škole“pomaže da se obrazovanje za zaštitu okoliša dodatno unaprijedi u obrazovnim ustanovama, a u saradnji sa lokalnim vlastima. Cilj je odgajanje nove generacije mladih koji će biti okolišno osviješteni, osnaženi i aktivni u svojim zajednicama. Projekat „Eko-škole“ je 1994. godine razvila Fondacija za obrazovanje za okoliš (FEE) čije je sjedište u Kopenhagenu, a danas se provodi u više od 60 država svijeta i 50.000 obrazovnih ustanova.
 
Ekopak je u saradnji sa svojim partnerima iz Evrope, pomogao da “Munja Inkubator” postane članica mreže FEE, te im je povjerena realizacija projekta Eko-škola u BiH. Ovaj projekat je od velikog značaja za razvoj sistema selektivnog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, jer kroz međunarodno uspostavljene standarde potiče djecu školskog uzrasta, nastavno osoblje i lokalne zajednice da u školama uspostavljaju i razvijaju svijest o važnosti reciklaže otpada i zaštite okoliša  generalno.