U sklopu projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“ koji realizuje “Centar za okolišno održivi razvoj” – COOR u suradnji sa Ekopakom i firmom “Kesa”, održane su završne manifestacije sa članovima ekoloških  sekcija, učenicima,  nastavnicima i direktorima u tri škole i to OŠ “Nafija Sarajlić”, OŠ “Hasan Kaimija” i OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević”.

Uručene su nagrade školama, te zajedno sa učenicima ukrašavana su školska dvorišta i sadilo se cvijeće. Na kraju su se svi zasladili tortama napravljenim specijalno za obilježavanje Svjetskog dana okoliša  koji se u svijetu obilježava 5. juna.

Za kraj projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“ održaće se i završna manifestaciju sa građanima Općine Centar koja će se održati u ponedjeljak, 29. 06. 2020. godine, s početkom u 15.30 sati, u prostoru oko MZ Trg Oslobođenja-Centar (Mis Irbina 18).

Planirana je i akcija podjele brendiranih cekera za sortiranje ambalažnog otpada u domaćinstvima, koje je firma „Kesa“ iz Vogošće izradila od odbačenih kesa. Tokom manifestacije je planirana sadnja cvijeća u prostoru oko MZ, podjela zaštitnih maski, rukavica i zahvalnica za učesnike kampanje selektivnog prikupljanja otpada, kao i druženje na kraju aktivnosti.

Organizatori manifestacije napominju da svi koji budu prisustvovali manifestaciji, morat će se pridržavati poznatih propisanih mjera zaštite protiv širenja COVID-a 19 (nošenje maski i držanje preporučenog rastojanja/distance).