Dvadeset pet srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine  dobilo je priliku da se uključi u međunarodni program ”EKO-ŠKOLE” – program edukacije u oblasti zaštite okoliša.Prvi informativni seminar o mogućnostima za učešće održan je danas u Sarajevu.

Program je usmjeren na unaprijeđenje obrazovanja u oblasti zaštite okoliša u obrazovnim ustanovama (od vrtića, preko škola do fakulteta), u saradnji s općinama/gradovima, komunalnim preduzećima, civilnim sektorom, medijima i mladima. ”EKO-ŠKOLE” treba da obrazuju nove generacije mladih, ekološki osviještenih, osnaženih i aktivnih u svojim zajednicama.  

''Eko-škole su sjajna prilika da naše škole, učenici i kompletna lokalna zajednica, a prema međunarodnoj metodologiji, zajednički, konkretno i strateški počnu raditi na doprinosu zaštiti okoliša i održivog razvoja uz direktno osnaživanje mladih ljudi'', kazao je Jan Kulenović, direktor Inkubatora društvenih inovacija MUNJA, ovlaštenog predstavnika Eko-škole za Bosnu i Hercegovinu.Dodao je da će provođenje programa trajati dvije godine, te da će škole, da bi dobile prestižne zelene zastavice i formalni međunarodni status Eko-škole, morati realizirati metodologiju od sedam koraka, prema individualnom planu uz mentorstvo MUNJA Inkubatora.

Specijalni partner zahvaljujući kojem je program Eko-škole dostupan srednjim školama u Bosni i Hercegovini je Coca-Colau BiH.

''Unaprijeđujući svoja znanja o ekologiji, očuvanju životne sredine, recikliranju, obnovljivim energijama, te ponovljenom korištenju kroz recikliranje, zajednički doprinosimo osnaživanju zajednice i njenih aktivnosti koje se sprovode u cilju zaštite životne sredine. Dugoročno, želimo nastaviti da povećavamo udio pozitivnog ekološkog otiska i da smanjimo negativne efekte na okoliš. Coca-Cola HBC B-H Sarajevo prepoznala je da su obrazovanje i obrazovni sistem naši ključni partneri u našim nastojanjima, te da je potrebno da još od rane dobi odgajamo ekološki osviještene pojedince i zajednicu. Coca-Cola je kompanija koja već odavna svoja ulaganja u zajednicu čini i kroz programe osnaživanja mladih te je ovo logičan slijed i stoga ćemo sa zadovoljstvom podržati međunarodni licencirani program za edukaciju u oblasti zaštite okoliša pod nazivom EKO-ŠKOLE s nadom da će što više škola sudjelovati u ovome programu odgajajući mlade za svijet bez otpada. Mi u Coca-Coli ćemo nastaviti surađivati s lokalnim zajednicama, partnerima iz industrije, kupcima i potrošačima kako bi pomogli u rješavanju problema kao što su ambalažni otpad u okolišu i morima, te sa njima dijeliti dobre prakse'', izjavila je Mirjana Brlečić Bujanić, rukovoditeljica Službe za javne i regulatorne poslove Coca-Cole HBC Adria. 

''Razvoj programa Eko-škole pomaže kompanija EKOPAK, prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom. “Ekopak je prošle godine, u saradnji sa svojim partnerima iz Evrope, pomogao da “Munja Inkubator” postane članica mreže FEE, te im je povjerena realizacija programa Eko-škola u BiH. Ovaj program je od velikog značaja za razvoj sistema selektivnog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, jer kroz međunarodno uspostavljene standarde potiče djecu školskog uzrasta, nastavno osoblje i lokalne zajednice da u školama uspostavljaju i razvijaju svijest o važnosti reciklaže otpada i zaštite okoliša generalno. Današnji info seminar je prvi u nizu, jer je projekat dugoročnog karaktera i odvijaće se i u narednim godinama. Nadamo se da će našem pozivu odazvati većina škola u BiH, te da će nam u realizaciji pomoći i sve relevantne državne i lokalne institucije, kao i kompanije iz realnog sektora koje imaju razvijen koncept društveno odgovornog poslovanja'', kazao je Arman Šekerić, stručni saradnik za reciklažuu Ekopaku.

Međunarodni program Eko-škole razvila je Fondacija za obrazovanje za okoliš (FEE) 1994. godine, a danas se provodi u 67 država svijeta i 60.000 škola. Od kraja 2018. godine BiH je dio ovog programa, a ovlašteni predstavnik za BIH je Inkubator društvenih inovacija MUNJA, koji već 18 godina radi na osnaživanju mladih u partnerstvu s preko 200 škola u svim dijelovima zemlje. 

Više informacija o programu Eko-škole možete naći na: www.hocu.ba/ekoskole, www.ekopak.ba, Facebook: Eko-škole BiH, Instagram: Eko-skole BiH. a za dodatne izjave možete kontaktirati Gabrijelu Rezić na 063 407 327.