Ekološkom akcijom „Čista naša dvorišta – At mejdan“ koju su organizovali članovi NVO altruista „Svjetlo“, uposlenici Općine Stari Grad i Ekopak očišćen je park At mejdan i park prekoputa Vijećnice. 

 

Izvršni direktor NVO altruista „Svjetlo“, Haris Čaušević, je istakao da je primarni cilj ove akcije bio stvoriti ugodan ambijent u parku, i također, vastitim primjerom probuditi svijest građana o građanskom aktivizmu i edukativno djelovati na društvo. Također je bitno pokazati javnosti da su mladi sa umanjenim sposobnostima korisni članovi zajednice.

Pored članova NVO altruista „Svjetlo“, Ekopaka i uposlenika Općine Stari grad, akciji se samoinicijativno odazvao veliki broj volontera i dokazao da građani imaju volju da sami djeluju kako na prodručju svojih općina tako i na nivou cijelog grada.

Ekopak podržava akcije čišćenja i vidi ih isključivo kao dio promotivnih aktivnosti, a ne kao praksu da naše građane dijelimo na nesavjesne koji će bacati otpad tamo gdje ne treba i savjesne, koji će se organizovati i čistiti tako odbačeni otpad. Svijest svih nas treba biti takva da  otpad odlažemo na za to određene lokacije, a kad se za to steknu uslovi, da otpad razdvajamo kako bi se on iskoristio i reciklirao.