Visok stepen naseljenosti, nedostatak strateškog pristupa razvoju, te loše svijesti građana o važnosti očuvanja okoliša, rezultirali su trendom rasta stepena zagađenosti i etiketiranjem Sarajeva kao grada sa najzagađenijim zrakom u čitavoj Evropi.

S tim u vezi, u Sarajevu je održana prva jednodnevna “Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj Kantona Sarajevo” u organizaciji Udruženja „Energis“, a uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i stručnih predavača. 

Tom prilikom eksperti smo mogli razmijeniti ekspertize i analize trenutnog stanja u Kantonu Sarajevo, te predložiti inovativna rješenja za nisko-karbonski urbani razvoj.

Konferenciji je prisustvovala i direktorica Ekopaka Amela Hrbat koja je tom prilikom kazala: “Ekopak pozdravlja svaku inicijativu koja ima za cilj poboljšati uvjete za očuvanje okoliša i kvalitete života svih građana. Stoga smo se rado odazvali pozivu Udruženja “Energis” da prisustvujemo ovom događaju. Mogli smo čuti mnoga korisna stručna mišljenja i inicijative, a u narednom periodu zajedno ćemo kreirati listu preporuka za nisko-karbonski urbani razvoj Kantona Sarajevo koju će dostaviti nadležnim institucijama u Kantonu.”