Širom svijeta će se 22. april obilježiti kao Dan planete Zemlje. To je poseban dan i za Ekopak kada nizom prigodnih aktivnosti obilježava ovaj dan.

Svi smo svjesni koliko je ambalaža važan resurs u modrenom životu čovjeka, ali i potrebe da se ambalažni otpad pravilno odlaže i reciklira. Stoga, Ekopak svojim akcijama želi skrenuti pažnju javnosti na važnost ispravnog odlaganja ambalažnog otpada, čuvanju prirode i našeg okoliša. 

Jedna od tih akcija je i promocija pod nazivom „Ambalažu za cvijet i svijet će opet biti lijep“, koja će se održati 22. aprila, od 12 do 16 sati, u Sarajevu, ispred BBI Centra i Mostaru ispred Mepas Mall-a. Tom prilikom će građani, koji budu donijeli pet komada bilo koje ambalaže i odlože ih u predviđene posude za odlaganje ambalažnog otpada, na poklon dobiti ekološke cekere i sjemenje cvijeća. Svi oni će moći sudjelovati i u nagradnoj igri Ekopaka, koji će nagraditi sve one koji budu poslali fotografiju svog cvijeta kojeg su uzgojili od ovog sjemena.Također, građani će se moći upoznati s osnovama reciklaže i pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada.

Ni najmlađi neće bili zaboravljeni. Tako će se u utorak, 23.4,u OŠ „Safija Sarajlić” u Sarajevu održati zabava za najmlađe, gdje će se školarci moći družiti sa maskotom Ekopaka - Zekopakom i na inovativan i zabavan način naučiti o važnosti recikliranja i odvojenog odlaganja ambalažnog otpada.

Istog dana, Ekopak će se pridružiti i akciji brenda Oriflame u čišćenju Sarajeva. Naime, Oriflame će 23.4. u 14. sati ,na Vilsonovim šetalištu, organizirati popularni Plogging – aktivnost u kojoj trkači skupljaju otpad. Ekopak će za ovu priliku instalirati setove posuda za ambalažni otpad, opremiti trkače obojenim plastičnim vrećama za prikupljanje ambalažnog otpada, te u saradnji s preduzećem „Papir servis“ osigurati prevoz, sortiranje i pripremu za reciklažu prikupljenog ambalažnog otpada.

Ekopak poziva građane da se priključe aktivnostima za lijepu i čistu BiH.