Direktorica Ekopaka Amela Hrbat je održala sastanak sa načelnikom općine Gračanica, gosp. Nusretom Helićem, direktoricom i tehničkim direktorom JKP-a Komus, gđom Zakirom Đogić i gosp. Senadom Memićem.

 

Na sastanku je razgovarano o detaljima vezanim za pokretanje projekta „Uspostava i razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u općini Gračanica“.

Projekat će realizovati Ekopak u saradnji sa Općinom i Komusom, čime se općina Gračanicasvrstava u red prvih općina u FBiH koje implementiraju Pravilnik o upravljanju ambalažnim otpadom Federacije BiH. Svrha projekta na području općine Gračanica je uspostaviti sistem prikupljanja, sortiranja, baliranja i reciklaže ambalažnog otpada, koji će biti pozitivan primjer ostalim općinama u Federaciji BiH za uvođenje novog načina postupanja sa otpadom i reciklaže ambalažnog otpada.

Projekat kojeg kojeg JKP Komus u saradnji sa Općinom Gračanica realizuje već godinu dana. podrazumijeva besplatnu podjelu kanti za odlaganje komunalnog otpada i žutih i plavih vreća za odvajanje PET-a i papira će, uz podršku Ekopaka, biti nastavljen uključenjem  još 1.000 domaćinstava i prikupljanjem svih vrsta ambalažnih ,materijala, te njihovom pripremom za reciklažu.

Dosadašnje aktivnosti JKP-a Komus kao i projekat koji će realizovati sa Ekopakom, predstavljaju nastavak ulaganja Općine Gračanica i JKP-a Komus u uspostavi sistema integriranog upravljanja otpadom na području općine.