U cilju podrške ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG), te jačanju znanja i unapređenja nacionalnih kapaciteta za prikupljanje podataka iz oblasti zaštite okoliša/životne sredine, u Sarajevu je održana druga „Nacionalna radionica o statistici hemikalija i otpada“. Tom prilikom razgovarano je o unapređenju nacionalnih kapaciteta za prikupljanje podataka, praćenje trendova i napretka ka 11.6.1, 12.4.2, 12.5.1  UN SDG indikatorima (Sustainable Development Goals – ciljevi održivog razvoja).

Radionici je aktivno sudjelovao i Ekopak, adirektorica Ekopaka Amela Hrbat je prezentirala relevantne podatke i metodologiju proračunau segmentu SDG indikatora po pitanju ambalaže koja se plasira i reciklira na tržište BiH.

„Za svako ozbiljno planiranje investicija, privrednici se u našoj zemlji svakodnevno susreću sa problemima nepostojanja podataka ili vrlo čestih situacija da podaci postoje, ali da ih je vrlo  teško ili nemoguće dobiti od nadležnih institucija. Ekopak je dao svoj doprinos radionicama u segmentu SDG indikatora po pitanju ambalaže, koja se plasira na tržište, te količine recikliranog ambalažnog otpada u BiH“, kazala je direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Radionicu su zajednički organizovali Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine i UN environment – United Nations Environment Programme, a učešće su uzeli stručno osoblje državne Agencije, entitetskih zavoda za statistiku, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Fonda za zaštituokoliša FBiH, te operatera sistema ZEOS i Ekopak. 

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je, po izboru Ujedinjenih nacija, jedna od nekoliko zemlja u svijetu u kojoj će se definisati i testirati metodologija i indikatori za četiri cilja održivog razvoja iz oblasti opasnog otpada, komunalnog otpada, recikliranja i otpada od hrane. Stoga je prošle godine pokrenut projekat pod nazivom „Hemikalije i otpad pod pokroviteljstvom UN Programa održivog razvoja 2030: Izgradnja kapaciteta za ciljeve održivog razvoja i pregled u zemljama u razvoju“. Projekat će trajati do juna 2019. godine, a implementirat će ga Agencija za statistiku BiH, kao nosilac Projekta u BiH i UN Environment i UN-Habitat, u saradnji sa relevantnim bh. institucijama i organizacijama.

Očekivani rezultat ovog projekta je da naša zemlja kreira nacionalni Izvještaj o statistici hemikalija i otpada kroz koji će se implementirati podrška ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG), te definisati i testirati statističke metodologije indikatora za praćenje njihove realizacije.