U cilju podizanja svijesti javnosti o značaju zaštite okoliša i energetske efikasnosti Centri civilnih inicijativa (CCI) i Ekopak realizirali su u Bihaću, Zenici, Tuzli, Sarajevu, Livnu i Mostaru zanimljiv Eko-kviz, u kojem su učesnici, „slučajni prolaznici“, odgovarali na set pitanja iz oblasti zaštite okoliša, upravljanja otpadom i energetske efikasnosti.

Svako od učesnika imao je priliku osvojiti vrijednu novčanu nagradu koju je obezbijedio Ekopak, a zanimljivo je da se dio nagradnog fonda učesnika koji nisu tačno odgovarali na sva pitanja, izdvajao za kupovinu ukrasnog bilja i sadnica, koje će biti naknadno zasađene u mjestima odakle dolaze učesnici kviza.

 „Jedan od zadataka Ekopaka kao društveno odgovorne kompanije, jeste i edukacija javnosti o zaštiti okoliša i važnosti reciklaže ambalažnog otpada i stoga smo vrlo rado prihvatili ponudu CCI da zajedno realiziramo ovaj projekat. Ovo je samo jedan od niza kampanja koje provodi Ekopak u cilju promocije zaštite okoliša i  nastavićemo sa ovom praksom i u budućnosti. Iskreno se nadam da će se gledatelji kviza zabaviti i dosta toga naučiti o zaštiti okoliša i važnosti reciklaže ambalažnog otpada“, kazala je direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Aktivnosti snimanja uličnog kviza provođene su tokom novembra i decembra prošle godine, a trenutno se radi na postprodukciji svih šest emisija koje su planirane da budu emitovane tokom februara i marta 2019. godine.  U toku su pregovori za emitovanje sa vodećim TV kućama u Federaciji BiH, a kviz će biti prikazan i na internet Televiziji “Iniciativa TV”, koja je u vlasništvu CCI.