Danas je u općini Novi Travnik održana završna manifestacija edukativnog projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“.

Projekat su zajednički realizovali Općina Novi Travnik,  JKP Vilenica Čistoća, Ekotim i Ekopak, trajao je tri mjeseca te je proveden u svim osnovnim školama ove općine. 

Učestvovalo je više od 1.600 učenika koji su prošli edukativne radionice. Slijedila su testiranja stečenog znanja kako bi se odabrali najbolji učenici za općinsko takmičenje, koje je organizovano danas, čime je ujedno obilježen i 5. Juni - Svjetski dan zaštite okoliša.

Na današnjoj manifestaciji je oko 70 najmlađih stanovnika Novog Travnika pokazalo zavidno znanje iz oblasti pravilnog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, a najbolji među njima su bili:

Prvo mjesto: Benjamin Mujkić iz OŠ „Safvet-beg Bašagić“,

Drugo mjesto: Sumejja Šahinović iz OŠ „Edhem Mulabdić“ ,

Treće mjesto: Anel Turić iz OŠ „Edhem Mulabdić“.

Nagrade za najbolje su dodijelili načelnik Općine, predsjedavajući Općinskog vijeća i predstavnik Ekopaka.

Na ovaj način Ekopak nastavlja da kontinuirano provodi edukativne projekte usmjerene na dizanje svijesti građana o značaju odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada. Općina Novi Travnik i njeno komunalno preduzeće Vilenica Čistoća je jedno od komunalnih preduzeća iz sistema Ekopaka koje značajno doprinosi ispunjavanju postavljenih ciljeva za reciklažu ambalažnog otpada. Vilenica Čistoća tako značajno smanjuje količinu komunalnog otpada koji ne završava na deponiji Mošćanica, već kroz sistem Ekopaka biva upućen u reciklažu.