Vogošća, 22.12.2017. – U okviru projekta „Uspostava i razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u Općini Vogošća“ koji je počeo 2015. godine postavljanjem sedam eko-otoka za sortiranje ambalažnog otpada i ove godine je održan edukativni projekat za djecu „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“. 

Učenici 3. i 4. razreda svih osnovnih škola sa područja Općine su kroz interaktivne radionice naučili kako i zašto razdvajati ambalažni otpad u eko-otoke postavljene u svojim naseljima. Po završetku projekta održano je općinsko takmičenje najbolje plasiranih učenika, a pobjednici su:

1.       mjesto: Omar Hasanović - OŠ Izet Šabić Hotonj (nagrada - laptop)

2.       mjesto: Tarik Jildizlar – OŠ Mirsad Prnjavorac (nagrada – tablet)

3.       mjesto Lejla Hadžić  – OŠ Mirsad Prnjavorac (nagrada – mobitel)

Načelnik Općine gosp. Edin Smajić i predstavnik Ekopaka Zoran Rifelj su učenicima koji su pokazali najbolje znanje dodijelili nagrade, a svim učesnicima zahvalnice uz poruku da znanje stečeno u okviru projekta šire na svoje roditelje, kako bi se u Vogošći što više otpada selektiralo i predavalo na reciklažu, a što manje odlagalo na gradsku deponiju.

Na ovaj način nastavljena je uspješna saradnja između Općine Vogošća i Ekopaka, u okviru koje se kontinuirano provode edukativne i druge aktivnosti s ciljem unapređenja sistema za odvojeno odlaganje i reciklažu ambalažnog otpada, te dizanja svijesti građana.