Pobjednici državnog takmičenja Mladi Eko Reporteri, koje je u proljeće ove godine Munja Inkubator u suradnji sa EKOPAK-om prvi put realizirao u BiH, bili su u studijskoj posjeti u Sloveniji. Zahvaljujući upravo EKOPAK-u, prvom ovlaštenom operateru sistema za upravljanje ambalažnim otpadom i vlasniku licence „Zelena tačka“ za BIH, međunarodni licencirani program Mladi Eko Reporteri iniciran je po prvi put u Bosni i Hercegovini, a na proljetni konkurs prijavilo se 70 učeničkih radova iz 42 srednje škole.

Šest pobjednika iz BiH bili su gosti na Međunarodnoj konferenciji koordinatora programa Ekoškola 2017/2018, koja se održala u Kongresnom centru „Thermana“ u Laškom u Sloveniji. Predstavnici BiH su:

Paško Bubalo, Gimnazija, Ljubuški

Amela Jahić, Gimnazija “Ismet Mujezinović”, Tuzla

Monika Kraljević, Srednja škola, Kreševo

Amina Halilović, MSŠ Čelić, Čelić

Adi Glavinić, Gimnazija, Živinice

Adna Hadžimuhamedović, Gimnazija “Mustafa Novalić”, Gradačac

Voditelj grupe ispred Munja Inkubatora je Emir Kustura.

Program Ekoškola je međunarodni program zaštite životne sredine u obrazovanju, namijenjen promociji i podizanju svijesti o održivom razvoju među djecom, učenicima i studentima kroz njihov obrazovni program i kroz aktivno učešće u lokalnoj zajednici i šire.

Pored toga, Jan Kulenović, direktor Munja Inkubatora, je zajedno sa koordinatorima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije učestvovao na okruglom stolu gdje su razgovarali o temi implementacije programa Ekoškole i Mladi Eko Reporteri te o mogućnostima suradnje na regionalnom nivou.

Drugi dan, organizovana je posjeta Školskom centru Celje za mašinstvo, mehatroniku i medije koji su jedni od pobjednika takmičenja Mladi Eko Repoteri u Sloveniji za najbolji video uradak.

I u 2017/2018 godini Munja Inkubator sa svojom Hoću.ba platformom i EKOPAK nastavljaju sa realizacijom programa Mladi Eko Reporteri širom BiH.