Vitez, 23.05.2017. – U organizaciji Općine Vitez danas je održana radionica o temi: „Razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada“. Radionica je upriličena za nastavni kadar školskih ustanova ove općine, koji su važna karika u edukaciji i širenju ekološke svijesti kod mlađih generacija.

S obzirom na to da je za temu vladao veliki interes, u punoj dvorani učesnici su mogli da čuju i nauče više o selektiranju ambalažnog otpada i benefitima reciklaže. Predstavnici Ekopaka, direktorica Amela Hrbat i pomoćnik direktora Zoran Rifelj, prezentirali su dosadašnje prakse uspostave Ekopakovog sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, sa posebnim osvrtom na Općinu Vitez. Općina Vitez je od 2014. godine u sistemu Ekopaka, te je Ekopak investirao sredstva za nabavku opreme, edukativne projekte i druge troškove vezane za reciklažu ambalažnog otpada koji se prikuplja u ovoj općini. Radionici su prisustvovali gđa. Enisa Žiško, pomoćnik načelnika za opće poslove, gđa. Tanja Pejović, komunalni inspektor Općine Vitez, te načelnik Općine Tomislav Bošnjak-Matić, koji je u uvodnom obraćanju pozdravio skup i iskazao svoju podršku ideji selekcije ambalažnog otpada.

Predstavljeni su i rezultati dosadašnje uspješne saradnje u Općini Vitez, gdje su prezentacije održali gosp. Igor Miličević, direktor JKP Vitkom d.o.o. i gđa.Zijada Isić, vlasnica Eko Industrijskog otpada „Zizi“.

Zaključeno je da su ovakve interaktivne radionice vrlo korisne i da doprinose razvoju i poboljšanju Sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, te će se kontinuirano raditi na sinergiji lokalne zajednice i Ekopaka za unapređenje Sistema.