Nakon Sarajeva, Mostara i Tuzle, u srijedu 01.02. je u Travniku u Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi održana i četvrta promotivna radionica novog programa u BiH pod nazivom “Mladi Eko Reporteri”. Na radionici je sudjelovalo 25 mladih i njihovih nastavnika iz različitih srednjih škola Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Program Mladi Eko Reporteri koordinira Munja Inkubator sa svojom info platformom Hoću.ba u partnerstvu sa kompanijom Ekopak – prvim ovlaštenim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Program Mladi Eko reporteri angažira mlade od 15-21. godine koji istražuju pitanja i probleme zaštite životne sredine i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, kad god je moguće, predlažući rješenja. Program razvija vještine i znanja sudionika. Pruža im dublje razumijevanje održivog razvoja i zaštite životne sredine, jača njihove komunikacijske i građanske vještine, osobnu inicijativu, timski rad, kritičku analizu, socijalnu odgovornost i liderske sposobnosti.

 

Ekopak i Munja Inkubator sa info platformom HOĆU.ba otvorit će poziv za radove mladih prema međunarodnom formatu Programa Mladi Eko Reporteri, sredinom februara 2017. godine.

Nakon otvorenog poziva mladi će imati dva mjeseca za pripremu svojih radova koji će moći biti u nekoj od tri kategorije:

1.ČLANAK (do 1.000 riječi)

2.FOTOGRAFIJA / FOTO ESEJ

3.KRATKI VIDEO (do 3 minute)

Najbolji radovi bit će nagrađeni, te će imati mogućnost učešća i na međunarodnom takmičenju. Također, radovi će biti objavljeni i na vodećoj info platformi Hoću.ba i Ekopak.ba.

Uskoro više informacija o takmičenju uz priručnik i vodič za pripremu radova. Naredna promotivna radionica bit će održana u Bihaću u ponedjeljak, 06.02.2017. godine.