Sarajevo, 13.12.2016. - Održana je prva od pet promotivnih radionica novog edukativnog programa u BiH pod nazivom "Mladi Eko Reporteri". Na radionici je sudjelovalo 30 mladih predstavnika različitih srednjih škola sa prostora Kantona Sarajevo. Program koordinira Munja Inkubator sa info platformom Hoću.ba u partnerstvu sa Ekopakom. 

Program Mladi Eko reporteri angažuje mlade od 15-21 godine koji istražuju pitanja i probleme zaštite životne sredine i izvještavaju o njima kroz pisani, fotografski ili video zapis, te ujedno predlažući njihova rješenja. Program razvija vještine i znanja sudionika. Pruža im dublje razumijevanje održivog razvoja i zaštite životne sredine, jača komunikacijske i građanske vještine, osobnu inicijativu, timski rad, kritičku analizu, socijalnu odgovornost i liderske sposobnosti.

Poziv za radove mladih, prema međunarodnom formatu Programa Mladi Eko Reporteri, bit će otvoren početkom 2017. godine. Nakon otvorenog poziva mladi će imati dva mjeseca za pripremu svojih radova koji će biti u nekoj od tri kategorije:

1. ČLANAK (do 1.000 riječi)

2. FOTOGRAFIJA / FOTO ESEJ

3. KRATKI VIDEO (do 3 minute)

Najbolji radovi bit će nagrađeni, te će imati mogućnost učešća i na međunarodnom takmičenju. Također, radovi će biti objavljeni i na vodećoj info platformi Hoću.ba koju je u ovoj godini posjetilo više od 300.000 osoba. Uskoro će biti dostupno više informacija o takmičenju uz priručnik i vodič za pripremu radova. Naredne promotivne radionice bit će održane u Mostaru, Tuzli, Bihaću i Travniku.