Sarajevo, 10.11.2016. - Danas su u posjeti Ekopaku bili ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini nj.e. Jakub Skalník i g. Petr Kašička, šef Odsjeka za trgovinu u Ambasadi Republike Češke.

Posjeta je upriličena povodom implementacije projekta „Razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u Kantonu Sarajevo“, koji zajednički realizuju Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, KJKP Rad Sarajevo i Ekopak - ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom sa češkim dobavljačem opreme REFLEX Zlín.

Nj.e. Skalník se interesovao za dalje aktivnosti Ekopaka koje je prezentirala direktorica Amela Hrbat, te je dao podršku svim budućim projektima. Republika Češka je putem Ambasade i Ministarstva industrije Republike Češke, kroz projekat „Aid For Trade“ dala doprinos u kreiranju legislative za uspostavu sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini, i omogućila preuzimanje najboljih praksi jednog od najefikasnijih sistema koji Republika Češka razvija više od 20 godina putem operatera sistema Zelene tačke EkoKom.