Općina Foča – Ustikolina u Federaciji, 18.02.2016. - Danas je ispred JKP „Ušće“ Ustikolina izvršena primopredaja 12 kontejnera za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, na osnovu ranije potpisanog ugovora o saradnji između Općine Foča - Ustikolina u Federaciji, JKP "Ušće" i Ekopaka. Općini je uručen certifikat Zelene tačke.

Ugovorom je planirano i uređenje površina na kojima će se nalaziti 4 eko-otoka. Građani ove Općine će na tim lokacijama odvojeno odlagati ambalažni otpad koji nastaje nakon svakodnevne konzumacije proizvoda, a količine otpada koje se prikupe će JKP „Ušće“ pripremiti i transportovati na proces daljeg iskorištenja i reciklaže. Na taj način prikupljeni ambalažni otpad neće završiti na deponiji već u procesu dalje obrade.

Primopredaji su prisustvovali pomoćnik načelnika Nihad Hadžiahmetović, VD direktor JKP „Ušće“ Admir Borović, te pomoćnik direktora za odnose s lokalnom zajednicom Ekopaka, Hasan Ahmetspahić. Prisutni su istakli važnost uspostave Sistema Zelene tačke koji Ekopak uspješno gradi u Federaciji Bosni i Hercegovini i koji donosi dobrobit građanima, lokalnoj zajednici i ambalažnoj privredi. Općina Ustikolina je među 17 Općina u kojima se aktivnosti prikupljanja ambalažnog otpada i njegove pripreme za reciklažu uspješno realiziraju, jer je Ekopak pionir u našoj zemlji i implementira najbolje prakse i iskustva evropskih zemalja s kojima je povezan putem članstva u PRO EUROPE-u i EXPRA-i.