Kakanj 10.02.2016. – U prostorijama Općine Kakanj potpisan je ugovor o poslovnoj saradnji između Općine Kakanj, JP Vodokom i Ekopaka. Ugovorom je definisan projekat “Razvoj primarne selekcije ambalažnog otpada iz komunalnog čvrstog otpada u općini Kakanj” u okviru kojeg će se u gradskoj jezgri Kaknja uspostaviti 6 eko-otoka.

Ekopak će ujedno obezbijediti i nabavku setova kanti za 28 škola u ovoj Općini, tako da će sve osnovne, srednje i područne škole biti obuhvaćene. Planirane su i različite promotivno-edukativne aktivnosti, te edukacija djece o značaju reciklaže ambalažnog otpada. Uskoro će se za mališane u Kaknju odigrati i edukativna predstava „Reciklaža nije gnjavaža“.

Općina Kakanj će odrediti lokacije na kojima će se nalaziti eko-otoci, a “Vodokom” će izvršiti građevinske pripremne radnje. JP Vodokom se obavezao da će redovno vršiti pražnjenje ambalažnog otpada prikupljenog kroz eko-otoke, te vršiti pripremu za transport i reciklažu.

Nakon potpisivanja ugovora, predstavnik Ekopaka Hasan Ahmetspahić uručio je načelniku Općine Kakanj Nerminu Mandri certifikat kojim se ozvaničilo pridruživanje Općine Kakanj Sistemu Zelene tačke.

Općina Kakanj kontinuirano radi na povećanju stepena komunalne higijene. Uz eko-otoke, Kakanj će uskoro dobiti i podzemne kontejnere. Izvršena je i nabavka dva nova kamiona za odvoz otpada, te nabavka metilice, a u značajnoj mjeri je povećan i obim organiziranog odvoza otpada sa područja Kaknja.