BS EN
  • GDJE DRUGI VIDE OTPAD MI VIDIMO KORISNU SIROVINU
  • Ekopak je prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini

  • Ekopak je pionir u Bosni i Hercegovini u procesu uspostave i razvoja sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom

  • Ekopak su osnovale vodeće internacionalne, regionalne i domaće kompanije

  • Rad Ekopaka je zasnovan na najboljim EU praksama, ali i na visokim standardima poslovanja u skladu sa standardima osnivača

  • Ekopak preuzima odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za sve proizvođače, uvoznike, distributere i trgovce po najnižim održivim troškovima i za dobrobit cijele zajednice

  • Princip rada Ekopaka je jednak tretman za sve - ni osnivači Ekopaka nemaju poseban status

  • Zaposlenici Ekopaka svoje zadatke obavljaju stručno, odgovorno, profesionalno, transparentno, po visokim etičkim normama i u skladu sa svim zakonskim obavezama

  • Ekopak je 32. član krovne evropske organizacije operatera sistema PRO EUROPE čije je sjedište u Briselu

Aktuelnosti

21 12.15.

Oriflame i Ekopak podržavaju rad SOS Dječijih sela BiH

Postavljanje eko otoka, paketići i edukativni projekat za djecu i donacija u novcu

Sarajevo, 22.12.2015. godine - Oriflame kozmetika i Ekopak  su u prostoru SOS Resursnog centra Hermann Gmeiner za djecu iz SOS porodica u Sarajevu organizirali podjelu paketića i edukativnu predstvu „Reciklaža nije gnjavaža“ koja je dio projekta „Tvrle Ekolog“, a koja ima za cilj podići svijest i odgovornost kod djece o značaju zaštite okoliša i razdvajanju ambalažnog otpada i njegove reciklaže.

Predstava na zabavan način podučava djecu o važnosti zaštite okoliša i odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada. Kako bi osigurali da djeca naučeno primjenjuju i u svakodnevnom životu, Ekopak je uručio dva seta za postavljanje eko otoka u SOS Dječijem selu Sarajevo koji su namijenjeni za selektivno odlaganje otpada. Ekopak i Oriflame kozmetika su pripremili novogodišnje paketiće za djecu i SOS mame, a Oriflame kozmetika je  uručila i novčanu donaciju u vrijednosti od 2.000,00 KM. 

Humanitarni angažman kompanije Oriflame usmjeren je na obezbjeđenje pozitivnih promjena za najranjivije kategorije društva – djecu i mlade žene. Zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu s Oriflame kozmetikom, SOS Dječija sela BiH omogućavaju da djeca uključena u Program jačanja porodica, koja su pod rizikom razdvajanja od bioloških roditelja, dobiju priliku za bolju i sretniju budućnost. Oriflame kroz finansijsku podršku obezbjeđuje pokriće troškova vrtića za djecu iz socijalno ugroženih porodica. U pet godina saradnje Oriflame je za brigu o djeci donirao 50.000,00 KM. 

Na inicijativu društveno odgovorne kompanije Oriflame kozmetike, koja je svoje zakonske obaveze za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada prenijela na Ekopak čime direktno daje finansijski doprinos razvoju Sistema Zelene tačke u našoj zemlji, Ekopak se  pridružio klubu prijatelja SOS Dječijih sela BiH. 

Trenutno je u porodičnom modelu brige u dva SOS Dječija sela u Sarajevu i Gračanici 278 djece i mladih te važan aspekt edukacije predstavlja i zaštita okoliša. U svakodnevnom radu sa djecom polaže se posebna pažnja na tri važna segmenta u zaštiti okoliša: reduciranje otpada, ponovna upotreba ambalaže te reciklaža. 

„Kako djeca najbolje uče i usvajaju znanja kroz igru, predstava i podjela paketića uz Djeda Mraza je donijela mnogo osmijeha, ali i odgovore na pitanja koja su mališani postavljali svojim SOS mamama. „Mogu li iskoristiti bocu od soka da napravim vazu za cvijeće“ samo je jedno od postavljenih pitanja. Sigurni smo da kada usvoje korisne navike u ranom djetinjstvu one će postati model ponašanja u budućnosti. Zato je beskrajno važno educirati djecu o zaštiti okoliša,“ istakao je Damir Mahmić, direktor SOS Dječijeg sela Sarajevo. „Uz beskrajnu zahvalnost našim dugogodišnjim prijateljima Oriflame kozmetici, želimo toplu dobrodošlicu u SOS porodicu i Ekopaku, vjerujemo da je ovo tek početak jednog lijepog prijateljstva,“ dodao je Mahmić.

 
DSC_4174.JPG
DSC_4097.JPG
DSC_4095.JPG
DSC_4171.JPG
DSC_4092.JPG
DSC_4187.JPG
DSC_4065.JPG

Arhiva